Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Róbert Fico: V uliciach bude o polovicu viac policajtov
Zdielať na

Róbert Fico: V uliciach bude o polovicu viac policajtov

BRATISLAVA / Útok na ľudí na vianočných trhoch v Berlíne bol útokom proti kultúrnej identite Európy. Vyhlásil to predseda vlády Robert Fico po zasadnutí Národného bezpečnostného analytického centra.

Hoci ešte v Nemecku prebieha vyšetrovanie a nemecké orgány pracujú s viacerými scenármi toho, čo sa v pondelok večer stalo, Slovensko pracuje s tým, že išlo o teroristický útok. Slovensko zároveň ponecháva druhý stupeň teroristického ohrozenia, ktorý sme po prvýkrát v histórii zaviedli po marcových útokoch v Bruseli.

Premiér informoval, že od pondelkového večera je v kontakte s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom a šéfom SIS Antonom Šafárikom. Slovensko tiež ponúklo spoluprácu nemeckým zložkám, tajné služby zbierajú a vyhodnocujú informácie a policajný zbor takisto prijme opatrenia. Prítomnosť policajných hliadok sa podľa Fica posilňuje o 50 percent.

 Zvýšený stupeň teroristického ohrozenia

Minister vnútra Robert Kaliňák potvrdil, že na Slovensku stále platí druhý, teda zvýšený stupeň teroristického ohrozenia. Zároveň ale zdôraznil, že nemajú informácie o bezprostrednom ohrození Slovenska. "Robia sa preventívne opatrenia, aby sa akékoľvek riziko zmenšovalo. Aktuálne bude na Slovensku hliadkovať bezmála 1 000 policajných hliadok, v bežnom režime ich je v službe 300," vysvetlil.

V pondelok večer vošiel muž s kamiónom medzi návštevníkov vianočných trhov v Berlíne. Útok si podľa doterajších informácii vyžiadal 12 mŕtvych.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy