Zatiahnuté
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Detská práca v Severnej Kórei. Žiaci drú v baniach, ukazujú nahrávky
Zdielať na

Detská práca v Severnej Kórei. Žiaci drú v baniach, ukazujú nahrávky

LONDÝN / Videonahrávky, ktoré zachytávajú malé severokórejské deti pracovať v uhoľných baniach či v kameňolome a pri budovaní železničnej trate, zverejnil britský denník The Daily Mirror. Najmladšie deti na obrázkoch podľa denníka majú len päť rokov.

Denník The Daily Mirror uviedol, že videozáznamy zhotovili členovia siete odvážnych informátorov skrytými kamerami v priebehu tohto roku na severe KĽDR v provinciách Janggangdo a Čagangdo, kde sa stavia dlhá vlaková trať. 

Na jednej z videonahrávok sú vidieť deti, ako rozbíjajú skalnú stenu a potom samy či vo dvojiciach nosia ťažké vrecia s kameňmi k nákladným autám. Tie ich potom odvážajú ku koľajniciam. Na železničnej trati pracuje ďalšia skupina detí. Kladivami a sekerami rozbíjajú veľké kamene na menšie, ktoré kladú medzi koľajnice. 

Desať hodín denne

Na prácu údajne nasadzujú celé školské triedy a deti musia pracovať až desať hodín denne. Práca prebieha aj počas horúceho počasia, učitelia stojaci opodiaľ si tienia rukami oči a kričia pritom rozkazy na žiakov, ktorých telá sa prehýbajú pod tiažou závažia. 

Ďalší videozáznam vznikol v známej uhoľnej bani Aoči, kde si po desaťročia odpykávajú tvrdé tresty politickí väzni. Deti vo veku už okolo sedem rokov na záberoch nosia ťažké vaky s uhlím. Keď sa chlapci na chvíľu zastavia a začnú sa hrať a hádzať kamene do mláky, sú obratom napomenutí a musia sa vrátiť pracovať. Podľa denníka je pravdepodobné, že deti, ktoré vidieť na záznamoch, sa narodili priamo v pracovnom tábore. 

Práca namiesto školy

Aktivisti bojujúci za ľudské práva tvrdia, že v 24-miliónovej Severnej Kórei denne využívajú milióny detí na otrockú prácu. Deti z chudobných rodín vraj neboli v škole celý rok. Pokiaľ deti pracovné úlohy nesplnia, často dostanú bitku. Za prácu nedostávajú žiadnu finančnú odmenu. 

Organizácia pre ľudské práva reagovala na zábery detskej práce tvrdou kritikou. Michael Glendinning z európskej aliancie pre ľudské práva v Severnej Kórei vyhlásil, že povaha a čas trvania práce zadané týmto deťom porušujú mnoho medzinárodných zákonov. "Milióny severokórejských detí vykonávajú vyčerpávajúcu prácu, ktorá ich zbavuje šance na šťastné detstvo," uviedol Glendinning a vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby zasiahlo. 

"Dopady tejto práce na ich fyzické a duševné zdravie a na ich vzdelanie sa nesmie podceňovať," dodal. Jeho organizácia vyjadrila aj obavy ohľadne "zranení, podvýživy, vyčerpania, problémov s rastom a dlhodobých psychologických problémov" týchto detí. 

Rozdiely medzi vrstvami

The Daily Mirror poukazuje tiež na obrovský rozdiel medzi životom detí z chudobných rodín nútených k otrockej práci a životom, aký žijú deti z rodín patriacich v KĽDR k elite. Tie sú na videu zachytené pred školou v meste Kannge v provincii Čagangdo, len niekoľko kilometrov od miest, kde iné deti drú na stavbe železnice. Privilegované, pekne oblečené deti sa usmievajú, cvičia a spievajú pred zrakmi hrdých rodičov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy