Polojasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Najstaršia obyvateľka na svete: Má 117 rokov
Zdielať na

Najstaršia obyvateľka na svete: Má 117 rokov

Zdroj: profimedia.cz

PALANZA / Emma Morano nepozvala na svoje narodeniny, ktoré má sláviť 29. novembra, nikoho. Je napriek tomu vysoko pravdepodobné, že sa o jej výročie dočítajú ľudia na celom svete. Pani Emma totiž oslávi 117 narodeniny a je v súčasnosti najstarším žijúcim človekom na svete. A tiež posledným, u ktorého sa podľa dokladov dá vierohodne doložiť, že sa narodila ešte v 19. storočí.

Vo svojom dvojizbovom byte v Pallanza pri jazere Maggiore na severe Talianska má tiež fotografiu svojho lekára Carla Bava, ktorý v rukách drží vajcia. S tým sa spájajú dve veci, súvisiace s dlhým životom Emmy Morano.

Celoživotne sa, ak môže, vyhýba lekárskej starostlivosti a okrem sušienok je iba dve vajcia každý deň. Nič iné. "Ani moc jesť nemôžem, pretože nemám zuby," povedala pani Emma.

Zvyk jesť každý deň niekoľko vajec u nej pochádza ešte z čias prvej svetovej vojny, kedy trpela chudokrvnosťou. Tento jedálniček dodržiava 90 rokov a myslia si, že zjedla viac ako 100 tisíc vajec.

"Pani Emma sa stravuje v rozpore so všetkými odporúčaniami, ale na jej zdraví sa to neprejavilo. Vždy jedla málo zeleniny aj ovocia," dodáva doktor Bava, ktorý sa o nej stará posledných 27 rokov.

Či vyskúša aspoň na 117. narodeniny kúsok torty, nie je isté, pretože naposledy, kedy ho ochutnala, sa potom necítila dobre.

Emma Morana pochádza z ôsmich detí, ale zatiaľ čo osud je k nej zhovievavý, pokiaľ ide o zdravie, tak v osobnom živote to bolo zložitejšie. V roku 1926 sa vydala, o rok neskôr porodila svoje jediné dieťa, ale to bohužiaľ po pol roku zomrelo. Potom ju jej násilnícky manžel vyhodil z domu a už sa nikdy nevydala. V tej dobe bolo veľmi zložité sa v Taliansku i rozviesť.

 Žila osamelo

Pani Morano pracovala dlho v továrni, ktorá vyrábala jutové vrecia. Žila vždy osamelo a posledných 20 rokov neopustila svoj malý byt. Až vlani kvôli chorobe požiadala na nátlak svojho doktora úrady o opatrovateľku, pretože bola pripútaná na lôžko.

"Nikdy nechcela ísť do nemocnice a ani v nej dokonca v živote nebola. Ak bola chorá, všetky zákroky sme vykonali s kolegami u nej doma, " dodáva doktor Carlo Bava. "Pri tak vysokom veku je však jasné, že žije vo veľmi, veľmi chúlostivej rovnováhe, stať sa môže každú minútu čokoľvek. Mám obavu, že keď pani Emma zomrie, tak vlastne za to budem môcť ja. Je to ako držať stále naklonenú veže v Pise," hovorí ustarostene jej lekár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy