Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Výbuch ropovodu zabil jedného človeka
Zdielať na

Výbuch ropovodu zabil jedného človeka

Zdroj: SITA

ALABAMA / Jeden človek zomrel a sedem ľudí bolo zranených pri pondelkovom výbuchu ropovodu v americkom štáte Alabama. Pre explóziu, ktorá spôsobila dva požiare v okolí, boli evakuovaní ľudia žijúci v okruhu takmer piatich kilometrov. Výbuch podľa prevádzkovateľskej firmy spôsobili pracovníci, ktorí potrubia opravovali.

K explózii zariadenia spoločnosti Colonial Pipeline došlo vo vidieckej oblasti štátu na juhovýchode USA, kde z problematického potrubia unikla ropa už v septembri, čo spôsobilo nedostatok cennej suroviny v južnej časti USA.

Podľa vyhlásenia firmy začalo horieť ropné palivo vo chvíli, keď robotníci narazili do potrubia rýpadlom. "Je tu mohutný stĺp dymu, rozsiahly požiar," uviedol podľa agentúry AP Jeff Hartley z úradu šerifa miestneho okresu Shelby. Podľa neho nie je isté, kedy sa budú môcť evakuujúci ľudia vrátiť domov.

Jeden človek zomrel priamo na mieste a dvoch vážne zranených vrtuľníky dopravili do nemocníc. Poranených bolo aj ďalších päť ľudí.

Potrubie podľa webových stránok firmy prepraví cez tri milióny hektolitrov ropných produktov denne na trase medzi Houstonom a New Yorkom a zásobuje palivom vyše 50 miliónov ľudí. Predmetný úsek bol do odvolania odstavený z prevádzky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy