Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Spevákovi Justinovi Timberlakeovi hrozí väzenie
Zdielať na

Spevákovi Justinovi Timberlakeovi hrozí väzenie

WASHINGTON / Americký hudobník a producent Justin Timberlake sa takmer dostal do problémov so zákonom. Tak, ako mnoho obyvateľov, aj on využil šancu voliť prezidenta o dva týždne skôr. Neuvážene ale svoje hlasovanie odfotografoval a zverejnil na svojom Instagrame, kde ho sleduje 37 miliónov fanúšikov. Zákon v jeho rodnom štáte Tennessee však nedovoľuje zhotovovať akékoľvek záznamy z volieb.

Búrlivú volebnú kampaň v USA vyhrotili spory, či volič si môže pri volebnom akte urobiť selfie. Na celoštátnu úroveň povýšili právny spor práve spevák a herec Justin Timberlake. Akonáhle fotku zverejnil na Instagrame, ozvali sa právnici. 

Zákony štátu Tennessee od tohto roka zakazujú akékoľvek fotografovanie alebo natáčanie pri volebných urnách. Právna norma je ale sporná, pretože federálne súdy podobné zákony v štátoch New Hampshire a Indiana zrušili. Naposledy v pondelok sudca v Michigane rozhodol, že zákaz selfie porušuje občianske slobody. 

Instagram Justin Timberlake

Podľa zistení agentúry AP sú volebné selfie povolené v 21 amerických štátoch a zakázané v sedemnástich. V ostatných štátoch USA sú zákony nejasné. V Nevade smú pri volebných urnách fotografovať len novinári, v Illinois môže selfie viesť až k tretom rokom väzenia. V Texase sa smie fotiť najbližšie 30 metrov od volebných stredísk, v Arizone 23 metrov. 

Mnohí právni experti poukazujú na to, že spory o selfie sú zbytočné. Za plentu totiž rovnako nikto nevidí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy