Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Clinton má rekordný náskok, Trumpova hviezda v troskách
Zdielať na
Politika

Clinton má rekordný náskok, Trumpova hviezda v troskách

Google News Button Sledovať správy

WASHINGTON / Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clinton je blízko rozhodujúcemu náskoku pred svojím oponentom Donaldom Trumpom. Jeho protikandidátka má podľa posledného prieskumu rekordný náskok 14 percent.

Pre Hillary Clinton by poďla prieskumu zodvihlo ruku 51 percent opýtaných, pre Trumpa 37 percent. Náskokom si bývalá ministerka zahraničných vecí zaistila rastúcu voličskú základňu medzi demokratmi.

Polepšila si

Z väčšiny predvolebných prieskumov, ktoré sa uskutočnili v minulých týždňoch, by vyšla víťazne. Jej náskok sa pohyboval medzi štyrmi a dvanástimi percentami. Podľa analytikov sa blíži k bodu, kedy jej víťazstvo bude nespochybniteľné.

Clinton má podľa prieskumu spoločnosti GfK podporu 90 percent demokratických voličov, ale aj 15 percent republikánov.

​Približne 74 percent opýtaných je presvedčených o jej víťazstve, pričom v septembri ich bolo 63 percent.

Odstrániť a vydražiť

Vandal s kladivom a krompáčom poškodil hviezdu s menom prezidentského kandidáta Trumpa na Hollywoodskom chodníku slávy v americkom Los Angeles. 

Muž oblečený v reflexnej veste a pracovnej prilbe sa najskôr pokúsil hviezdu odstrániť. Keď sa mu to nepodarilo, aspoň ju zničil, pričom z nej krompáčom dôkladne vysekal Trumpovo meno.

Celý incident trval zhruba päť minút a vandal potom ušiel z miesta činu, kde zanechal len svoje náradie. Muž sa novinárom predstavil ako Jamie Otis, nie je však jasné, či uviedol svoje skutočné meno. Podľa vlastných slov mal pôvodne v úmysle hviezdu odstrániť a vydražiť. Výťažok z aukcie chcel venovať ženám, ktoré Trumpa obvinili zo sexuálneho obťažovania.

Trump dostal svoju hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy v roku 2007 za svoje účinkovanie v známej reality šou The Apprentice. Tento rok sa hviezda stala terčom už niekoľkých útokov. Jej oprava potrvá niekoľko najbližších dní.

Pozrite si záverečnú debatu oboch kandidátov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy