Jasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Mosul je vojna v priamom prenose: Civilisti sú ľudskými štítmi
Zdielať na

Mosul je vojna v priamom prenose: Civilisti sú ľudskými štítmi

Zdroj: SITA

MOSUL / Každý, kto by sa pokúsil utiecť z Mosulu, radikáli z takzvaného Islamského štátu (IS) ho zastrelia. V rozhovore s britským denníkom The Guardian to povedal jeden z obyvateľov tohto severoirackého mesta. Mosul majú pod kontrolou teroristi z IS a od pondelka sa o mesto zvádzajú tvrdé boje.

"Všetci zostávame doma, pretože nevieme, čo iné robiť," uviedol v pondelok krátko po začatí ofenzívy tridsaťpäťročný muž, vystupujúci pod pseudonymom Abú Muhammad.

Letecké údery podľa neho cielia presne na pozície islamistov. Tí sa ale "sťahujú do domov civilistov a miešajú medzi radových obyvateľov". Bojovníci IS tak napríklad zriadili veľký sklad improvizovaných výbušných zariadení v dome susediacom s domom jeho bratranca.

"Prosil som ho, aby aj s rodinou odišiel ku mne, pretože ten dom by sa mohol stať terčom koaličného náletu. Odmietol s tým, že to nechá na osud," dodal Muhammad.

Väčšina obyvateľov Mosulu má podľa neho Islamského štátu už dosť a želá si, aby iracká armáda a kurdskí bojovníci mesto oslobodili čo najskôr.

"Videli sme príliš veľa stínania hláv, ľudí utopených v klietkach, zhodených zo striech budov .... Ja sám som pred tromi mesiacmi videl, ako (IS) zvrhol muža zo strechy budovy v blízkosti úradu guvernéra, týždeň som nemohol spať," dodal.

Každý pokus o útek bude zastrelený

Dvadsaťdvaročný Abú Sabra uviedol, že radikáli v meste pálili pneumatiky, aby koaličným lietadlám znemožnili výhľad.

"Nie sú peniaze. Aj keď jedlo je lacné, nemáme si ho za čo kúpiť," dodal. Potvrdil tiež, že kto sa pokúsi o útek, zastrelia ho.

Niektorí obyvatelia Mosulu sú podľa neho pripravení povstať proti IS, až príde čas. Vie o ľuďoch, ktorí majú doma schované zbrane a plánujú pridať sa k irackej armáde alebo kurdským bojovníkom, keď Islamský štát dorazí do mesta.

Známkou rastúceho odporu voči islamistom je podľa neho aj to, že mnoho ľudí z jeho štvrti aj napriek zákazu otvorene používa mobilný telefón.

Mosulský inžinier Faváz Alí, ktorý teraz žije v Turecku, povedal, že aj jeho príbuzní v Mosule majú obavy z šiitských milícií aj z irackej armády, ktoré by mohli zatýkať aj nevinných a obviňovať ich z podpory IS.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy