Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Explózia auta s trhavinou zabila 18 ľudí, minimálne 27 osôb sa zranilo
Zdielať na

Explózia auta s trhavinou zabila 18 ľudí, minimálne 27 osôb sa zranilo

ISTANBUL / Na 18 mŕtvych a 27 zranených sa zvýšil počet obetí útoku spáchaného kurdskými extrémistami v provincii Hakkari na juhovýchode Turecka. Turecká armáda vo vyhlásení uviedla, že útok spáchali príslušníci militantnej organizácie Strana kurdských pracujúcich. Premiér Binali Yildirim incident odsúdil.

Po výbuchu bomby na východe Turecka zahynulo v nedeľu 18 ľudí, z toho osem civilistov. Ďalších 27 osôb bolo zranených. Oznámil to guvernér provincie Hakkari, kde bomba v aute neďaleko policajnej stanice explodovala.

Turecký generálny štáb predtým informoval o deviatich mŕtvych vojakoch a útok pripísal zakázanej Strane kurdských pracujúcich.

Päť ton výbušnín

Bomba explodovala v nedeľu dopoludnia miestneho času v blízkosti policajnej stanice neďaleko mesta Şemdinli, ktoré leží v blízkosti hraníc s Irakom a Iránom. Explózia nastala v okamihu, keď polícia vykonávala kontroly vozidiel na ceste. 

Útočníci údajne najskôr spustili streľbu do vojakov a následne pristavili minivan s piatimi tonami výbušnín a odpálili ho. 

Krehké prímerie

Turecká armáda tiež oznámila, že v reakcii na útok vykonáva v regióne rozsiahlu operáciu za podpory letectva. Uviedol to turecký denník Hurriyet. PKK vedie ozbrojený boj za autonómiu Kurdistanu od roku 1984 a doteraz si jej strety s tureckými bezpečnostnými zložkami vyžiadali viac ako 40 000 obetí.

Po dvojročnom prímerí boje znovu prepukli vlani v lete, keď sa Ankara zapojila do konfliktu v Sýrii a v Iraku, kde útočia aj na tábory PKK. Radikáli z PKK vykonávajú najmä na juhovýchode krajiny, ale aj v iných mestách atentáty, ktorých terčom sú hlavne turecké bezpečnostné zložky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy