Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Sýrčan hľadaný pre podozrenie z príprav útoku prišiel do Nemecka ako utečenec
Zdielať na

Sýrčan hľadaný pre podozrenie z príprav útoku prišiel do Nemecka ako utečenec

CHEMNITZ / V Nemecku v nedeľu prebieha celoštátne pátranie po 22-ročnom Sýrčanovi podozrivom z plánovania bombového útoku. Sýrčan žil v meste Chemnitz neďaleko českých hraníc. Muž môže mať pri sebe zbraň alebo výbušninu. Policajná akcia sa uskutočňuje deň po tom, čo sa v byte vo východonemeckom meste Chemnitz našli výbušniny. Tie policajti následne zničili riadenou explóziou. Hovorca saskej kriminálnej polície v nedeľu potvrdil, že hľadaný Sýrčan prišiel do Nemecka pred niekoľkými mesiacmi a mal štatút utečenca.

O spoluprácu pri pátraní po dvadsaťdvaročnom Jaberovi al-Bakrovi v sobotu požiadali nemeckí policajti aj svojich českých kolegov.Informácie o tom, že by bol v Česku alebo tam smeroval, ale nemajú. Podľa hovorcu českého policajného prezídia Davida Schöna bol na muža už ale vydaný európsky zatykač.

"Všetky hliadky v teréne majú informácie o tomto mužovi, ale nie je žiadny predpoklad alebo indície, že by sa pohyboval na území Slovenskej republiky," povedal Schön pre ČTK. 

Hovorca saskej kriminálnej polície v nedeľu potvrdil, že hľadaný Sýrčan prišiel do Nemecka pred niekoľkými mesiacmi a mal štatút utečenca. Polícia uviedla, že je stále nejasné, či má hľadaný Jaber al-Bakr kontakty s teroristickou skupinou Islamský štát a či je ozbrojený - preto úrady varovali verejnosť, aby bola opatrná.

Polícia sa zároveň odmietla vyjadriť k správe nemeckého magazínu Focus, že terčom útoku malo byť nemecké letisko. Úrady zverejnili fotografiu hľadaného Sýrčana a vyzvali obyvateľov, aby im o ňom poskytli akékoľvek informácie. Muž môže mať pri sebe zbraň alebo výbušninu. 

Ohrozené letiská

"Zatiaľ nemáme žiadne nové informácie k prípadu," uviedol v nedeľu ráno hovorca polície v Drážďanoch. Podľa neho dostala polícia cez 80 tipov, žiadny z nich ale neviedol k zadržaniu podozrivého. Hovorca dodal, že mnoho policajtov je stále rozmiestnených v štvrti v Chemnitzi, kde sa v sobotu uskutočnila rozsiahla policajná akcia. 

V sobotu v neskorších hodinách boli posilnené bezpečnostné opatrenia na berlínskych letiskách Tegel a Schönefeld. V sobotu boli v Chemnitzi, v spolkovej krajine Sasko, zatknutí traja ďalší Sýrčana, údajní komplici hľadaného al-Bakra. Všetci traja muži sa v nedeľu postavili pred sudcu. Dvaja boli prepustení, tretí muž je podozrivý zo spoluúčasti na plánovaní atentáte. Ide o Sýrčana, ktorý bol nájomcom bytu v Chemnitzi, v ktorom sa našla výbušnina.

Zatýkanie nasledovalo po tom, čo polícia obkľúčila a uzatvorila v meste výškovú obytnú budovu a urobila raziu v jednom z bytov, kde našla ukryté výbušniny. Išlo o niekoľko stoviek gramov "vysoko nestabilných" výbušnín, ktoré experti na zneškodňovanie bômbzničili riadenou explóziou.

Explózia

Hovorca regionálnych policajtov v spolkovej krajine Sasko Tom Bernhardt potvrdil, že výbušniny boli v byte pomerne dobre ukryté.Polícia pri zásahu evakuovala takmer 100 ľudí z päťposchodového obytného domu pred tým, než pyrotechnická jednotka vyviezla výbušniny von z bytu.

Tie boli vyhodnotené ako príliš nestabilné pre transport na väčšie vzdialenosti a pyrotechnici ich zlikvidovali riadenou explóziou. "Šlo o vysoko nestabilnú zmes," uviedol Bernhardt, podľa ktorého odborníci vyhodnotili výbušný nastražný systém ako nebezpečnejší než TNT. Nespresnil však o aký typ výbušniny išlo.

Utečenci

Miestna polícia získala v noci zo soboty na nedeľu od spolkových tajných služieb informácie o "vážnej hrozbe", povedal Bernhardt."Podozrenie z plánovania bombového útoku"nasmerovalo políciu do bytu a musela uzavrieť celý výškový obytný dom, dodal.

Nie je jasné, či al-Bakr prišiel do Nemecka ako utečenec. Do krajiny dorazilo v roku 2015 približne 890 000 migrantov a mnohí z nich ušli pred stále prebiehajúcim konfliktom v Sýrii.

Nemecko je v stave vysokej pohotovosti, keďže v júli v priebehu jedného týždňa došlo v krajine k dvom teroristickým útokom. K obom sa prihlásili militanti Islamského štátu a podnikli ich žiadatelia o azyl. Nemecká polícia prekazila od roku 2007 najmenej päť útokov islamistov, uviedla v dnešnej správe agentúra DPA.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy