Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nemecká polícia pátra pri českých hraniciach po Sýrčanovi, mal plánovať bombový útok
Zdielať na

Nemecká polícia pátra pri českých hraniciach po Sýrčanovi, mal plánovať bombový útok

CHEMNITZ / Nemecká polícia našla v sobotu stopy po výbušninách v byte v meste Chemnitz na východe krajiny. Celý bytový objekt vyšetrovatelia dopoludnia uzavreli a prehľadali pre podozrenie z plánovania bombového útoku a upozornili obyvateľov postihnutej oblasti, aby sa zdržiavali doma.

V súvislosti s rozsiahlou policajnou akciou na sídlisku v nemeckom Chemnitzi vyhlásila saská polícia v sobotu pátranie po dvadsaťdvaročnom Sýrčanovi. Jaber Bakr je podľa kriminálnej polície podozrivý z plánovania bombového útoku. 

Mladíka sa polícii zatiaľ nepodarilo vypátrať, ale zatkla predbežne troch mužov, ktorí s ním mali byť v kontakte. Dvoch z nich polícia zadržala na hlavnej stanici, ktorá bola uzavretá. Experti prehľadávajú ich batožinu. Tretieho muža polícia zatkla neďaleko sídliska Fritza Heckerta, kde od rána zasahuje. Všetkých troch mužov polícia vypočúva.

Islamský štát

Podrobnosti o mieste, či termíne útoku polícia neoznámila. Agentúra DPA s odvolaním sa na zdroje z bezpečnostných kruhov uviedla, že chystaný útok má spojitosť s organizáciou Islamský štát, čo ale oficiálne zatiaľ nikto nepotvrdil.

Vzhľadom na to, že mesto Chemnitz leží neďaleko českých hraníc požiadala saská polícia českých kolegov o pomoc pri pátraní po Sýrčanovi. 

"Chceme ho vypátrať a chytiť čo najskôr. Prehľadanie bytu ukázalo, že sa v ňom manipulovalo s výbušninami," uviedol hovorca saskej kriminálnej polície Tom Bernhardt. Podozrivý Sýrčan, po ktorom polícia pátra, by mal mať na sebe čiernu mikinu s kapucňou a vpredu výrazné farebné obrázky.

Cieľom malo byť letisko

Polícia neuviedla, či hľadaný prišiel do Nemecka ako utečenec. Podľa serveru Focus prišiel do Nemecka ako utečenec minulý rok. Ten istý server napísal, že cieľom útoku malo byť niektoré nemecké letisko, čo ale polícia nepotvrdila.

Policajné operácie na sídlisku Fritza Heckerta, kde žije veľa migrantov, začali v sobotu skoro ráno. Zúčastili sa ich desiatky policajtov aj niekoľko špeciálnych jednotiek. Polícia evakuovala jeden z domov a celú oblasť uzavrela. Popoludní vnikla do jedného z bytov, páchateľa v ňom ale nenašla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy