Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nobelova cena za chémiu: Rozdelili si ju traja vedci
Zdielať na

Nobelova cena za chémiu: Rozdelili si ju traja vedci

ŠTOKHOLM / Tohtoročnú Nobelovu cenu za chémiu získali Francúz Jean-Pierre Sauvage, Brit Fraser Stoddart a Holanďan Bernard Feringa za dizajn miniatúrnych strojov o veľkosti molekúl. Oznámila to v stredu Kráľovská švédska akadémia vied.

Nové poznatky v odbore takzvaných molekulárnych strojov majú byť využiteľné okrem iného pri vývoji nových materiálov, senzorov a systémov pre uchovanie energie. 

Trojica ocenených Európanov cenu dostala za "dizajn a syntézu molekúl s kontrolovanými pohybmi, ktoré dokážu plniť určité úlohy, keď je im dodaná energia", uviedla akadémia. 

Nanoauto

Menovaní vedci dokázali na molekulárnej úrovni napríklad vyrobiť miniatúrny motor a následne nanoauto. 

Tento rok už udelili dve Nobelove ceny. V pondelok sa tešil z pocty za medicínu Japonec Jošinori Ósumi za výskum autofagie. V utorok vyznamenali za fyziku troch Britov pôsobiacich v Spojených štátoch Davida Thoulessa, Duncana Haldana a Michaela Kosterlitza za výskum neobvyklých stavov hmoty, ktorý môže prispieť k výrobe dokonalejších materiálov využiteľných v elektronike či kvantových počítačoch. 

Ďalšie ceny

Tento týždeň ešte v piatok oznámia nositeľa Nobelovej ceny za mier. V pondelok je na rade cena za ekonómiu a vo štvrtok Nobelova cena za literatúru. 

​Na vyznamnenaných okrem finančnej čiastky vo výške osem miliónov švédskych korún čaká aj účasť na tradičnom slávnostnom ceremoniále, ktorý sa uskutoční v deň výročia úmrtia Alfreda Nobela 10. decembra. Nobelova cena za mier sa bude predávať v nórskom hlavnom meste Osle, ceny za medicínu, ekonómiu, fyziku a literatúru v Štokholme. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy