Jasno
13°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Cukrová asociácia podplácala vedcov, aby zjemňovali výsledky
Zdielať na

Cukrová asociácia podplácala vedcov, aby zjemňovali výsledky

BRATISLAVA / Správa o tom, že takzvaná cukrová asociácia podplácala vedcov, aby zjemňovali výsledky výskumov o škodlivosti cukru, vyvolala vo verejnosti pochybnosť o serióznosti vedeckého bádania. A samozrejme tiež rozpaky, ako to vlastne s tým cukrom je.

Podplatení vedci mali vo svojom výskume zmierniť dôkazy o vplyve cukru na srdcovo-cievne ochorenia a naopak za najväčšieho vinníka označiť tuky. "Zistili, že výskumy konkrétne boli ovplyvnené firmami, ktoré ich sponzorovali," vysvetľuje Peter Celec z Ústavu molekulárnej biomedicíny.

Dôkazy o podplácaní sa našli v dokumentoch takzvanej cukrovej asociácie a malo sa tak diať pred 50 rokmi. Trom vedcom z Harvardskej univerzity vraj za to vyplatili po 50 tisíc dolárov. Tento výskum však nebol jediný.

"Väčšina výskumu, ktorý sa robí vo svete, je ovplyvňovaný, ale je nekvalitný a a my ho vieme identifikovať," povedal Celec. "Dochádza k zneužívaniu vedy, kamuflovaniu výsledkov a podobne. Tí producenti v podmienkach silnej konkurencie hľadajú všetky možné prostriedky, aby získali nejakú výhodu. Aj samotní vedci nie sú anjeli, tam existujú tiež rôzne záujmy," vysvetľuje Milan Šikula.

"Viem urobiť výskum a sfalšovať výsledky, problém je, že to nepublikujem v žiadnom kvalitnom časopise," myslí si Celec. Hodnovernosť sa počíta vtedy, ak ho publikuje vedcami uznávaný časopis. Bežná verejnosť je teda občas bezradná. 

Fakt, že negatívne účinky cukru na ľudské zdravie boli bagatelizované ešte neznamená, že teraz ho úplne vylúčime z nášho jedálníčka. To by sme jeden extrém nahradili druhým.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy