Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zabíja nás to, čo dýchame. Brusel chce čistejšie ovzdušie
Zdielať na

Zabíja nás to, čo dýchame. Brusel chce čistejšie ovzdušie

BRATISLAVA/BRUSEL / Pre znečistené ovzdušie zomrie v Európskej únii desaťnásobne viac ľudí ako na cestách. Dopady znečisteného ovzdušia vyčíslili na štyri miliardy eur za zdravotnú starostlivosť a 16 miliárd eur na stratené pracovné dni.

Zabíja nás to, čo dýchame. Sú to malé častice, ktoré sa ľuďom okladajú v pľúcach a v dýchacích cestách. S tým súvisia aj zdravotné problémy, ako napríklad podráždenie slizníc očí, horných dýchacích ciest, astma, akútne respiračné ochorenia.

"Z dlhodobej expozície sú to chronické účinky ako zhoršenie pľúcnych funkcií, náchylnosť na vznik obštrukčných pľúcnych pchorení, kardiovaskulárne ochorenia a rakovina pľúc," vyratúva Martina Merková z Úradu verejného zdravotníctva. 

Kvalita ovzdušia nepozná hranice. Situáciu preto rieši centrálne už aj Brusel.

Zníženie emisií

Navrhujú napríklad zníženie emisií. Napríklad necestné poľnohospodárske storje sa podieľajú na znečisťovaní ovzdušia až 15 percentami.

"Táto legislatíva, ktorú sme prijali, je veľmi dôležitá, pretože ročne zomrie viac ako 400 000 obyvateľov práve pre nekvalitu ovzdušia," dodáva europoslankyňa Monika Smolková.

"Kvalita ovzdušia pre nás nie je luxus. Je to základná životná potreba, avšak stále v 90 percentách európskych miest sú viaceré škodlivé častice v ovzduší," dopĺňa Dušan Chrenek zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Skracovanie života

Podľa štúdie Európskej komisie sa pre zlé ovzdušie skracuje dĺžka života priemerne o viac ako osem mesiacov.

Brusel preto pripravuje ďalšiu legislatívu, aby sa v celej Únii menej znečisťovalo v doprave, energetike či priemysle. Do roku 2030 by sa malo zlepšiť životné prostredie o polovicu oproti súčasnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy