Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Texas povolil zbrane na univerzitách. Má to zabrániť útokom šialencov
Zdielať na

Texas povolil zbrane na univerzitách. Má to zabrániť útokom šialencov

AUSTIN / Osoby staršie ako 21 rokov môžu na základe nového zákona amerického štátu Texas nosiť na území univerzitných kampusov streľné zbrane. Podľa priaznivcov norma pomôže zabrániť útokom strelcov na vysokej škole, podľa odporcov sa ale texaské vzdelávacie inštitúcie stali vstupom zákona do platnosti menej bezpečnými, informovala agentúra Reuters.

Legálne držané zbrane budú môcť ľudia starší ako 21 rokov nosiť na univerzitách len v prípade, že nebudú na prvý pohľad viditeľné. Pokiaľ ich schovajú napríklad pod oblečenie, budú s nimi po novom môcť chodiť napríklad do učební. 

Nový zákon vstúpil do platnosti v pondelok, teda v deň, kedy si Texas pripomenul 50. výročie streľby na univerzite v Austine, pri ktorom 25-ročný Charles Whitman zabil 16 ľudí. 

Názory sa rozchádzajú

Podľa zástancov novej normy si strelci ako cieľ svojich útokov vyberajú často univerzity či kiná práve preto, že na týchto miestach nečakajú odpor ozbrojených osôb. Nová možnosť nosenia zbrane tak podľa nich urobí z univerzít bezpečnejšie miesta. 

Proti zákonu vystúpilo viacero univerzitných profesorov, podľa ktorých vytvorí kombinácia mladosti, strelné zbrane a často nezáväzný život študentov z vysokých škôl naopak nebezpečné miesta. Študenti so zbraňami by mohli na akademickej pôde vyvolať podľa profesorov naviac atmosféru strachu, v ktorej sa budú niektorí báť vyjadriť svoj názor. 

Výnimka súkromných vysokých škôl

Súkromné vysoké školy dostali v novom zákone výnimku. Väčšina z nich ju podľa agentúry Reuters využila a nosenie zbraní na svojich kampusoch nepovolila. 

Nosenie zbraní ukrytých pod oblečením či inak skrytých umožňuje na území vysokoškolských zariadení celkom osem štátov americkej únie. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy