Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Afganský priateľ strelca z Mníchova vedel, že má zbraň
Zdielať na

Afganský priateľ strelca z Mníchova vedel, že má zbraň

MNÍCHOV / Desať obetí a 51 zranených. To je bilancia trojice útokov, ktorým od piatku čelilo Nemecko. Najtragickejším bol piatok. V Mníchove strieľal 18-ročný Nemec iránskeho pôvodu. Napojenie na terorizmus polícia nepotvrdila. Zadržala ale útočníkovho kamaráta. Nevylučuje, že mladý Afganec o pripravovanom masakre vedel.

Afganský kamarát, ktorá sa priatelil s mníchovským útočníkom, mohol poznať jeho úmysel vraždiť. Nevylúčili to nemeckí vyšetrovatelia, podľa ktorých sa 16-ročný mladík krátko pred útokom o strelcom na mieste budúceho útoku stretol.

Afganského mladík polícia v nedeľu zadržala pre rozpory vo výpovedi a o jeho prípadnej väzbe rozhodne sud.

Vymazanú konverzáciu obnovili

Afganec sa s útočníkom zoznámil minulý rok v psychiatrickej liečebni, kde sa liečili zo závislosti na počítačových hrách. Mladík mimo iného vedel, že si jeho kamarát zaobstaral pištoľ Glock 17, podľa všetkého zo Slovenska. Polícia ho považuje za dôverníka, nie za spolupáchateľa. Doteraz vyšetrovatelia nenašli dôkaz, ktorý by svedčil o tom, že masaker bol dielom dvoch ľudí.

Obaja mladíci si spolu cez internet dopisovali cez chatovaciu aplikáciu. Afganec ale záznam krátko pred činom vymazal. Vyšetrovateľom sa vymazanú konverzáciu podarilo obnoviť, detaily ale neprezradili. Necelú hodinu pred útokom sa stretli.

Inšpiroval ho Counter-Strike?

U Afganca polícia pri domovej prehliadke našla airsoftové zbrane, ktoré si ale zaobstaral legálne. Doma u útočníka, ktorý o sebe tvrdil, že nenávidí ľudí, polícia okrem iného našla aj akčnú hru Counter-Strike.

Tento typ počítačových hier ho zrejme inšpiroval k tomu, ako počas útoku postupovať. "Domnievam sa, že sa pohyboval ako v hre," prehlásil na tlačovej konferencii Hermann Utz z kriminálnej polície. Veľa svojich obetí zastrelil zásahom do hlavy.

Zdravotný stav sa zlepšuje

Zdravotný stav postrelených sa zlepšil, nikto z nich nie je v priamom ohrození života. Ešte v nedeľu označovali lekári zranenia troch ľudí ako kritické.

Nemec iránskeho pôvodu zaútočil piatok podvečer v nákupnom centre Olympia, ktoré je v blízkosti areálu letných olympijských hier z roku 1972. Obchodný komplex je dnes opäť otvorený. Pred opätovným otvorením usporiadali miestni zamestnanci omšu a obete si uctili minútou ticha.

Iránec s menom David

Bulvárna tlač a niektorí užívatelia sociálnych sietí sa pozastavujú nad menom útočníka z Mníchova. Nemecká polícia ho identifikovala ako Davida S., miestna tlač ako Aliho Davida Sonbolyho. "Iránec sa nebude volať David," zapochyboval jeden z užívateľov sociálnej siete.

Švajčiarsky denník Blick poukázal na to, že hoci mal strelec Iránske korene, jedno z jeho krstných mien bolo David. Podľa denníka je zbytočné konšpirovať a hľadať za tým židovské pozadie. Význam, mena David je bohom milovaný. Meno je populárne nielen v hebrejskom prostredí, ale rovnako v Iráne. Perzsky a arabsky meno znie Dáud.

Sonbolyho rodičia prišli do Nemecka z Iránu v 90. rokoch  a nemecké médiá ich označujú ako iránskych šiítov. Otec je taxikár, matka pracovala v obchodnom dome. Špekulovalo sa, že strelec sa mohol islamu vzdať a prestúpiť na inú vieru. Podľa dostupných informácií z rodiny ale veriaci nebol.

Pozrite si priloženú reportáž:

Zdielať na

Najčítanejšie správy