Jasno
19°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Pápež ukončil Svetové dni mládeže. Na bohoslužbu prišlo 2,5 milióna ľudí
Zdielať na

Pápež ukončil Svetové dni mládeže. Na bohoslužbu prišlo 2,5 milióna ľudí

KRAKOV / Za účasti dva a pol milióna veriacich v nedeľu pápež František bohoslužbou ukončil Svetové dni mládeže v Krakove. Na záver omše, poslednej, ktorú v Poľsku odslúžil, oznámil, že budúce Svetové dni sa budú konať v roku 2019 v Paname. František v nedeľu tiež ukončil svoju päťdňovú návštevu Poľska a podvečer odcestoval do Vatikánu.

Bohoslužba sa konala pod šírym nebom na rozľahlej lúke v Brzegach asi 15 kilometrov od Krakova. Zúčastnili sa jej poľskí politici, napríklad prezidentský pár, premiérka Beata Szydlová alebo predseda vládnej konzervatívnej strany PiS Jaroslaw Kaczyński, ale podľa webu Gazeta aj panamský prezident Juan Carlos Varela.

Dejisko budúcich Sveteových dní vraj nie je prekvapujúce, o Paname sa v tejto súvislosti hovorilo už dlho. 

Hľadanie hodnôt

Pápež viackrát vyzval mladých ľudí, aby nestrácali nádej a hľadali hodnoty. "Ľudia vás môžu považovať za snílkov, pretože veríte v novú ľudskosť, ktorá odmieta nenávisť medzi ľuďmi, ktorá nevidí hranice ako prekážky a môže si vážiť vlastných tradícií, bez toho aby bola úzkoprsá,"   povedal pápež. 

SITA

Zhromaždeným mladým ľuďom tiež povedal, že nepriššli na svet, aby sa váľali na gauči, a vyzval ich, aby sa nebáli byť aktívni a zanechať vo svete svoju stopu. "Boh od nás vyžaduje skutočnú odvahu, odvahu byť silnejšími než zlo, milovať každého vrátane nepriateľov," podotkol František a naliehal, aby mladí kresťania neakceptovali "nenávisť medzi národmi". 

Niektorí z účastníkov zaberali miesta v dejisku bohoslužby už v sobotu večer a na mieste prespali. Akciu sprevádzali prísne bezpečenostné opatrenia, napísala agentúra DPA. 

Šesť dní

Svetové dni mládeže trvali šesť dní a zúčastnili sa ich mladí ľudia z viac než 180 štátov sveta. 

Hlava katolíckej cirkvi v nedeľu uzatvára päťdňovú návštevu Poľska, počas ktorej navštívil okrem iného nacistický vyhladovací tábor v Osvienčime. 

Agentúra AP tiež napísala, že v Poľsku zomrela 58-ročná talianska novinárka z talianskej stanice RAI, ktorá o pápežoej návšteve a Svetových dňoch mládeže refereovala. Žurnalistku našli v piatok mŕtvu na svojej hotelovej izbe. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy