Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Polícia identifikovala druhého útočníka z kostola, poznala ho
Zdielať na

Polícia identifikovala druhého útočníka z kostola, poznala ho

PARÍŽ / Druhého z útočníkov, ktorí v utorok zavraždili kňaza v kostole na severe Francúzska, identifikovali vyšetrovatelia pomocou testov DNA ako 19-ročného Abdela Malika Nabila Petitjeana. Informovala o tom prokuratúra.

Podľa zdroja blízkeho vyšetrovaniu, ktorého citoval denník Le Monde, evidovali tajné služby od 29. júna mladíka v zoznamoch radikalizovaných osôb pre jeho pokus dostať sa, podobne ako prvý útočník Adel Kermiche, cez Turecko do Sýrie.

Rodák z Lotrinska Petitjean ale nemal záznam v trestnom registri a polícia nemala k dispozícii jeho otlačky ani DNA, čo proces určenia totožnosti komplikovalo. Podľa denníka Le Parisien polícia vypočúva troch jeho príbuzných. "Nič ale zatiaľ nenasvedčuje tomu, že by s činom mali čokoľvek spoločné," povedal agentúre AFP súdny zdroj.

Dvojica vyzbrojená nožom vtrhla do kostola počas dopoludňajšej omše, držala v zajatí šesť ľudí a zavraždila 86-ročného kňaza Jacquesa Hamela. Policajti útočníkov zastrelili potom, čo s rukojemníkmi vyšli z kostola. K činu sa prihlásila organizácia Islamský štát, ktorá v stredu zverejnila video, na ktorom útočníci prisahajú vernosť jej vodcovi abú Bakrovi Bagdádímu.

Deaktivovaný náramok

Totožnosť prvého z útočníkov vyšetrovatelia oznámili hneď v utorok večer. Bol ním 19-ročný Adel Kermiche, ktorý býval u rodičov v Saint- Étienne-du-Rouvray, kde sa útok stal. Kermich sa dvakrát pokúsil o odchod do Sýrie a za to strávil desať mesiacov vo väzbe. Nakoniec bol prepustený na slobodu s podmienkou, že jeho pohyb bude monitorovaný prostredníctvom elektronického náramku. Ten bol každý deň na niekoľko hodín deaktivovaný a práve v tejto "pauze" obaja muži zaútočili.

V stredu francúzske médiá informovali, že druhým teroristom je Abdel Malik P., ktorého doklady sa našli u Kermicha. Agentúra AFP napísala, že protirerostická polícia po ňom v uplynulých dňoch pátrala pre podozrenie, že sa chystá spáchať atentát.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy