Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
K teroristickému útoku v Nice sa prihlásil Islamský štát
Zdielať na

K teroristickému útoku v Nice sa prihlásil Islamský štát

NICE / Islamský štát sa prihlásil k zodpovednosti za útok vo francúzskom meste Nice, pri ktorom vodič kamiónu na promenáde vo štvrtok večer počas osláv Dobytia Bastily zabil 84 ľudí a viac ako 200 zranil. Uviedla to agentúra Amak napojená na islamistov.

Páchateľom útoku bol 31-ročný Mohamed Lahouaiej Bouhlel pôvodom z Tuniska, ktorý legálne žil v Nice. O jeho napojení na islamistov zatiaľ nebolo nič známe. V hľadáčiku spravodajských služieb nebol, jeho trestný register zahŕňal len drobnú kriminalitu. 

Parížsky prokurátor v piatok upozornil, že spôsob prevedenia útoku zodpovedal inštrukciám, ktoré bojovníkom opakovane dávali predstavitelia džihádistov.

"Autor operácie.. prevedenej v Nice vo Francúzsku, bol bojovník Islamského štátu. Operáciu urobil ako odpoveď na výzvu, aby sa cieľom stali príslušníci krajín koalície, ktorá bojuje proti Islamskému štátu," cituje agentúra Amak svoj zdroj.

Zadržali štyroch mužov

Francúzska polícia taktiež zadržala štyroch mužov z Bouhlelovho okruhu a umiestnila ich do väzby, uviedla agentúra AFP. Jedného zatkli v piatok, ďalších troch v sobotu ráno.

Vo väzbe stále zostáva Bouhlelova bývalá manželka, ktorú zadržali tiež v piatok. Úrad parížskeho prokurátora dopoludnia potvrdil, že v súvislosti s masakrom drží polícia v cele päť ľudí.

V Nice je reportér TV JOJ Martin Krpač, z mesta sa prihlásil naživo:

Najčítanejšie správy