Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Útok kamiónom má 84 obetí, šokoval Francúzov aj svet
Zdielať na

Útok kamiónom má 84 obetí, šokoval Francúzov aj svet

NICE / Najmenej 84 ľudí zomrelo pri útoku vo francúzskom meste Nice, kde vo štvrtok neskoro večer nabehlo do davu ľudí oslavujúcich štátny sviatok nákladné auto. Päťdesiat ľudí je v kritickom stave. Prezident François Hollande označil útok za teroristický čin, navrhol predĺžiť výnimočný stav a vyhlásil trojdňový štátny smútok.

Útočníka identifikovali ako tridsaťjedenročný Francúz tuniského pôvodu, ktorý zrejme konal bez komplica. Polícia muža ešte počas činu zastrelila. Atentát odsúdili svetoví štátnici.

Rodinná atmosféra na pobrežnej promenáde juhofrancúzskeho letoviska sa podľa svedkov zmenila v chaos vo chvíli, keď do ľudí začalo nabiehať biele nákladné auto, pod ktorého kolesami umierali dospelí i deti. Ľudia zbesilo utekali v snahe zachrániť si holý život.

Improvizovaná ošetrovňa

Desiatky ľudí boli zranené a miestny hotel sa zmenil v improvizovanú ošetrovňu. "Ľudia lietali ako kolky na všetky strany," popísal Čech, ktorý si neželal zverejniť svoje meno.

Denník Nice-Matin napísal, že útočníkom bol Mohamed Lahouaiej Bouhlel. Jeho byt na východe Nice prehľadali kriminalisti.

Útočníka viedla polícia vo svojich záznamoch, tajné služby ho ale v hľadáčiku nemali. V nákladnom aute, v ktorom útočník narážal do chodcov, vyšetrovatelia našli atrapy strelných zbraní a nefunkčné granáty.

Teroristická skaza

Muž mal pri sebe aspoň jednu funkčnú pištoľ, z ktorej opakovane strieľal, tvrdia francúzske médiá s odvolaním sa na policajné zdroje.

K masakre došlo krátko po 22:30 na rušnej promenáde vo chvíli, keď sa ľudia zhromaždili, aby sledovali ohňostroj pri oslave Dobytia Bastily. Auto nabehlo vo veľkej rýchlosti do davu a podľa prokuratúry kosilo ľudí na úseku dlhom takmer dva kilometre.

"Hrozný útok opäť udrel na Francúzsko ... Jeho teroristický charakter nemožno poprieť," povedal francúzsky prezident Francois Hollande v mimoriadnom televíznom vystúpení približne o štvrtej hodine ráno. "Musíme urobiť všetko pre boj proti teroristickej skaze," dodal prezident.

Výnimočný stav

K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil. Došlo k nemu osem mesiacov po tom, čo teroristi z organizácie Islamský štát zabili v Paríži 130 ľudí. Odvtedy platí v krajine výnimočný stav, ktorý sa dnes Hollande rozhodol predĺžiť o ďalšie tri mesiace.

Ak návrh schváli parlament, bude výnimočný stav platiť do konca októbra. Vo štvrtok pritom parlament rozhodol, že výnimočný stav už o pár dní vo Francúzsku skončí.

Pre útok hospitalizovali päťdesiat detí, dve z nich pri dnešných operáciách zomreli. Pri útoku zomreli tiež dvaja Američania, najmenej jedna Ruska, po jednej obeti potvrdili aj Ukrajina a Švajčiarsko, Arménsko prišlo o dvoch svojich občanov. Nezvestné sú v súvislosti s útokom tri Nemky a pár Talianov, Maroko má dvoch mŕtvych.

Kontroly na hraniciach

Nemecko, Taliansko a Španielsko posilňujú kontroly na hraniciach. Londýn preverí svoje bezpečnostné opatrenia, oznámil starosta Sadiq Khan. To isté na celoštátnej úrovni urobí aj britský krízový štáb, ktorý zasadne na výzvu premiérky Theresy May.

Rad svetových politikov útok v Nice odsúdil a dal najavo zármutok a súcit s obeťami, ich blízkymi i celým Francúzskom. Americký prezident Barack Obama hovoril o "strašnom, zjavne teroristickom čine". Zároveň nariadil svojim úradom, aby poskytli Francúzsku všetku potrebnú pomoc.

Akcie firiem

"Je to tragický paradox, že obeťami útoku sú ľudia oslavujúci slobodu, rovnosť a bratstvo," povedal predseda Európskej rady Donald Tusk. Ruský prezident Vladimír Putin zdôraznil, že k víťazstvu nad zlom je nevyhnutné spojiť sily a že Rusko je pripravené k spolupráci s Francúzskom a ďalšími partnermi.

Európske akcie na začiatku obchodovania v reakcii na útok v Nice klesali. Strácali hlavne akcie firiem zameraných na turistiku.

V Nice je redaktor televízie JOJ Martin Krpač:

Najčítanejšie správy