Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Slovenskí dovolenkári sa vrátili z Nice: dva dni sme žili za zvuku sirén
Zdielať na

Slovenskí dovolenkári sa vrátili z Nice: dva dni sme žili za zvuku sirén

BRATISLAVA / Vládnym špeciálom priletelo na Slovensko 36 Slovákov, ktorí prejavili záujem o transport po štvrtkovom teroristickom útoku vo francúzskom letovisku Nice.

Slovenský vládny špeciál vypravilo do Nice ministerstvo vnútra. "Žili sme dva dni vo zvuku sirén. Pozerám sa na to ako matka, ktorá má dve malé deti," hovorí Slovenka. 

"Veľmi ťažká situácia. Som rada, že som sa vrátila na Slovensko," opísala mladá študentka. V lietadle bola aj jedna Češka.

Vo štvrtok na miestnej promenáde v letovisku Nice zabíjal terorista. Kamiónom na úseku dlhom dva kilometre vrážal do davu ľudí, ktorí v tom čase sledovali ohňostroj. Pri útoku zomrelo 84 ľudí, z toho desať bolo detí. Ďalších 50 bojuje o život.

Psychické problémy

K útoku sa v sobotu prihlásil Islamský štát. Podľa sestry útočníka mal v minulosti duševné problémy. Pred tým, než sa v roku 2005 presťahoval do Francúzska, navštevoval v Tunisku niekoľko rokov psychológa. Agentúre Reuters to povedala jeho sestra Rabeb Bouhlel.

Jeho príbuzní spochybňujú špekulácie o tom, že by tento 31-ročný otec troch detí bol napojený na teroristov. Organizácia Islamský štát uviedla, že útočník z Nice bol ich vojakom, pretože vyslyšal výzvy k útokom na občanov krajín bojujúcich proti Islamskému štátu.

Podľa francúzskeho ministra vnútra sa musel radikalizovať veľmi rýchlo. Tajné služby o jeho napojení na islamistov nemali žiadne informácie. "Môj brat mal psychické problémy. Polícii som odovzdala dokumenty dokazujúce, že niekoľko rokov navštevoval psychológa," povedala sestra útočníka.

Pozrite si priloženú reportáž:

Najčítanejšie správy