Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Deti z tábora odvážali sanitky, vypili kontaminovanú vodu
Zdielať na

Deti z tábora odvážali sanitky, vypili kontaminovanú vodu

JIHLAVA / Tretí teň sa nachádza v nemocnici v Jihlave desať detí, ktoré trápia extrémne hnačky a vysoká teplota. Tri z nich ležia na jednotke intenzívnej starostlivosti. Deti boli v letnom tábore, polícia preto vypočúva organizátorov a tábor prehľadávajú hygienici.

Ešte v nedeľu bolo v tábore rušno, teraz je tábor v lesoch prázdny. "Chodím sem už sedem rokov a niektorí vedúci, ktorí sem v našom spolku jazdia už 11 rokov, sa nestretli s takto akútnym masívnym, okamžitým nástupom takejto infekcie," povedala zdravotníčka z tábora Blanka Černíka.

"My sme tu nič neporušili, ak to zistia vo vode, tak príroda je príroda," hovorí vedúci v tábore. Prišlo to veľmi rýchlo, 28 detí odvážalo do nemocníc niekoľko sanitiek. U všetkých sa prejavovalo to isté.

Deti pošle aj o rok

"Tí, čo mali bolesti hlavy, tak mali veľké teploty. Tí čo zvracali, tak mali hnačky, u niektorých i oboje dohromady," opisuje vedúci v tábore.  Markéta Fronc z Brna poslala na tábor deti už tretíkrát. Jej sedemročná dcéra stále leží na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Aj napriek tomu stojí za organizátormi tábora, deti tam bez obáv pošle budúci rok znovu. Hygienici už majú prvé výsledky. "Došlo pravdepodobne ku kontaminácii pitnej vody v studni, v ktorej voda bola v poriadku pred zahájením tábora, pravdepodobne je to dôsledok veľkých dažďov, ktoré boli vo štvrtok po celej republike," povedala riaditeľka protiepidemiologického odboru KHS Alena Dvořáková.

Rozbory vody

Podrobnejšie rozbory už by mohli hygienici mať v následujúcich dňoch. U jedného z detí sa údajne potvrdila salmonelóza. Isté je, že kým sa nepodarí zabezpečiť nezávadnú vodu, žiadny ďalší tábor sa konať nebude.

Pozrite si reportáž redaktorov Lenky Kovandovej a Michala Janotku:

Najčítanejšie správy