Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Encefalitídu v kozom a ovčom mlieku vylúčili
Zdielať na

Encefalitídu v kozom a ovčom mlieku vylúčili

BRATISLAVA / Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR nepotvrdila prítomnosť vírusu kliešťovej encefalitídy ani v jednej z 370 vyšetrených vzoriek ovčieho a kozieho mlieka.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka týmto reagovalo na medializovaný prípad z júna tohto roku o lokálnej epidémii kliešťovej encefalitídy v Košiciach a Banskej Bystrici.

Ako možný zdroj nákazy bola uvádzaná konzumácia ovčieho syra zo salaša. Podľa ministerstva sa však ani v jednom prípade prítomnosť vírusu nepotvrdila, teda mlieko, bryndza, ovčie a kozie syry aj žinčica sú úplne bezpečné.

Bezpečné a zdravé výrobky

"Testy odobratých vzoriek ovčieho a kozieho mlieka potvrdili, že ide o bezpečné a zdravé výrobky. Chov oviec a kôz na Slovensku podlieha prísnemu zdravotnému dohľadu,“ uviedla ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná.

Chov oviec a kôz prispieva podľa šéfky agrorezortu k propagácii slovenského poľnohospodárstva, budovaniu vzťahu k slovenským výrobkom i ku krajine. "Sú tiež dôležitým prvkom pri zvyšovaní podielu našich domácich, kvalitných, zdravých a čerstvých výrobkov na trhu,“ dodala.

Núdzové opatrenie

Veterinárna a potravinová správa zaviedla v roku 2014 diagnostické postupy zisťovania vírusu a v prípade akéhokoľvek podozrenia nákazy sa okamžite vyšetrujú zvieratá a mlieko.

Minulý rok ŠVPS vyšetrila 184 bazénových vzoriek surového ovčieho a kozieho mlieka a tento rok do prípadu v Košiciach 55 vzoriek. Hlavný veterinárny lekár nariadil 2. júna mimoriadne núdzové opatrenie.

Viac ako 300 vzoriek

K 17. júnu v rámci núdzového opatrenia správa vyšetrila 370 vzoriek mlieka. Núdzové opatrenia vydala aj príslušná regionálna a potravinová správa na zamedzenie šírenia nákazy u zvierat a ohrozenia ľudí pre konzumáciu ovčích a kozích výrobkov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy