Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ovčie i kozie mlieko je bezpečné, kliešťová encefalitída z neho nepochádza
Zdielať na

Ovčie i kozie mlieko je bezpečné, kliešťová encefalitída z neho nepochádza

BRATISLAVA / Encefalitída z ovčieho mlieka nepochádza. Ukázali to testy odobratých vzoriek mlieka aj krvi oviec, ktoré urobila Štátna veterinárna a potravinová správa. Na salaši v Košickej Belej aj v Banskej Bystrici ovce vírusom nakazené neboli, a tak veterinári trvajú na ďalšom vyšetrovaní toho, ako sa pacienti vlastne nakazili.

Veterinári do tejto chvíle majú vyšetrenú väčšinu vzoriek ovčieho mlieka zo salašov po celom Slovensku. Vírus encefalitídy nenašli. "Vyšetrených máme 172 vzoriek, ani v jednom prípade sa vírus nepotvrdil," uviedol riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

Vírus sa nepotvrdil

Veterinári sa prioritne sústredili na salaš v Košickej Belej v okolí Banskej Bystrice, kde pacienti skončili v nemocnici s potvrdenou encefalitídou po tom, ako jedli salašnícke výrobky. "Mlieko sme tam odobrali niekoľkokrát, vírus sa nepotvrdil," dodal Bíreš.

Odkiaľ je vírus?

Podľa Bíreša má veterinárna správa veľký záujem zistiť, čo sa vlastne stalo. Odkiaľ sa vírus encefalitídy vzal. Preto plánujú stretnutie lekárov oboch nemocníc aj Úradu verejného zdravotníctva, aby sa zistila pravá príčina ochorenia.

Podľa informácií TV JOJ problémom by mohlo byť zlé skladovanie ovčieho syra pred konzumáciou alebo chyba vo výrobnom procese ako napríklad špinavé ruky.

Téme sa venuje Klaudia Suchomel Guzová:

Zdielať na

Najčítanejšie správy