Jasno
13°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Slovenské úrady zaznamenali ďalšie prípady kliešťovej encefalitídy
Zdielať na

Slovenské úrady zaznamenali ďalšie prípady kliešťovej encefalitídy

BRATISLAVA / Po lokálnej epidémií kliešťovej encefalitídy na východnom Slovensku zaznamenali hygienici ďalšie prípady ochorenia v iné časti krajiny. Najmenej časť pacientov sa nakazila po konzumácií ovčieho syra. Veterinári medzitým nariadili plošné kontroly hospodárskych zvierat.

Osem prípadov kliešťovej encefalitídy na strednom Slovensku oznámil tamojší regionálny úrad verejného zdravotníctva. U polovice pacientov sa preukázal prenos nákazy po konzumácií ovčieho syra z nemenovaného salaša, ktorému úrady zakázali výrobu a predaj produktov.

Väčšina z celkového počtu nakazených bola hospitalizovaná, traja ľudia mali ťažký priebeh ochorenia. To sa prejavuje okrem iného vysokou teplotou, bolesťami hlavy či stuhnutím šije a môže zanechať trvalé následky napríklad v podobe chronickej bolesti hlavy.

Epidémia ustupuje

Lokálna epidémia kliešťovej encefalitídy na východnom Slovensku je podľa košickej univerzitnej nemocnice už na ústupe.

V najväčšom prípade ochorenia svojho druhu za posledných päť rokov tamojšie zdravotnícke zariadenie hospitalizovalo v uplynulých dňoch tri desiatky ľudí. Časť z nich medzitým prepustili do domácej starostlivosti.

Nakazenie vírusom

Vírusom sa človek môže nakaziť nielen po prisatí infikovaného kliešťa, ale aj konzumácií surového mlieka či výrobkov z neho, pokiaľ bolo vírusom nakazené zviera.

V reakcii na prípady kliešťovej encefalitídy slovenská veterinárna správa nariadila plošné kontroly voľne sa pasúcich oviec a kôz, pokiaľ ich majitelia plánujú predávať surové mlieko či výrobky z neho bez tepelnej úpravy, ktorá vírus zničí.

V Košiciach prepukla epidémia kliešťovej encefalitídy, pozrite si archívnu reportáž:

Najčítanejšie správy