Jasno
12°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Veterinári preverujú mlieko zo všetkých salašov a chovov oviec a kôz
Zdielať na

Veterinári preverujú mlieko zo všetkých salašov a chovov oviec a kôz

BRATISLAVA / Štátna veterinárna a potravinová správa reaguje na lokálnu epidémiu kliešťovej encefalitídy v Košiciach celoslovenskou kontrolou. Existuje podozrenie, že 24 pacientov, u ktorých lekári potvrdili nákazu, konzumovalo výrobky z nepasterizovaného ovčieho mlieka.

Štátna veterinárna a potravinová správa poverila svoje úrady, aby odobrali vzorky mlieka zo všetkých slovenských chovov, ktoré vyrábajú nepasterizované výrobky. Dovtedy je ich predaj úplne zakázaný. 

"Výrobca syrov môže počas tohto obdobia vyrábať iba syry z pasterizovaného mlieka," uviedol predseda Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku Igor Nemčok. 

"Vyšetrenia prebiehajú aj tento týždeň. Sedemdesiat percent vzoriek už odobrali. Ďalšie sa dnes a zajtra doberú, aby mohli byť výsledky k dispozícii v piatok," uviedol riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

Úplný zákaz výroby

Ak sa nákaza kliešťovou encefalitídou v niektorom chove potvrdí, chovateľ dostane úplný zákaz vyrábať a predávať výrobky z nepasterizovaného mlieka. Ak budú testy negatívne, tepelne nespracovaná bryndza a syry sa na salaše vrátia.

Chovatelia a predajcovia dostanú od štátnej veterinárnej správy špeciálny certifikát. "Tieto certifikáta budú mať všetci chovatelia. Mali by ich identifikovať na viditeľnom mieste, aby si to spotrebiteľ mohol pozrieť," dodal Bíreš.

Celoslovenská kontrola ovčieho a kozieho mlieka sa nerobí po prvýkrát. Štátna veterinárna a potravinová správa takto postupovala aj v minulosti.

Napríklad v rokoch 2013 a 2014, keď sa na Liptove objavilo niekoľko nakazených ľudí, skontrolovala mlieko všetkých viac ako 270 chovateľov oviec a kôz, ktorí vyrábajú výrobky z nepasterizovaného mlieka.

Pozrite si chat z Novín o 17:

Kontrola nákazu nemusí odhaliť

Ani celoplošná kontrola nemusí nákazu v stáde odhaliť. Vírus sa v mlieku vylučuje iba tri až štyri dni  a postihnuté zviera má tendenciu dostať sa z choroby samé. Bez toho, aby si bača alebo chovateľ všimol niečo podozrivé.

Zrejme aj preto sú zatiaľ testy zo salaša, kde sa malo nakaziť minimálne 24 ľudí, negatívne.

Jedinou stopercentnou ochranou ostáva konzumovať iba výrobky z tepelne upraveného mlieka. Platí to aj pri pití nepasterizovaného kravského mlieka, ktoré je k dispozícii v automatoch. Na každom z nich je upozornenie, že pred konzumáciou by malo prejsť varom.

Pozrite si priloženú reportáž:

Najčítanejšie správy