Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Lietadlo na slnečný pohon Solar Impulse pristálo v Káhire
Zdielať na

Lietadlo na slnečný pohon Solar Impulse pristálo v Káhire

KÁHIRA / Švajčiarske lietadlo na solárny pohon Solar Impulse 2 pristálo v Káhire, a ukončilo tak 16. etapu svojej cesty okolo sveta. Predposlednú časť letu odštartoval pilot André Borschberg v pondelok skoro ráno v španielskej Seville. Prelet do egyptskej metropoly mu trval 48 hodín a 51 minút.

Lietadlo pristálo po prelete nad Stredozemným morom, púšťou aj egyptskými pyramídami o 7:11 na káhirskom medzinárodnom letisku.

Teraz švajčiarsky stroj na solárny pohon čaká už len záverečná etapa do Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch, kde vlani v marci svoju cestu okolo sveta začal. Okrem Borschberg sa na projekte ako pilot po celú dobu podieľa aj ďalší Švajčiar Bertrand Piccard.

Solárna energia

Cieľom projektu je propagácia solárnej energie, ktorá je jediným zdrojom pohonu lietadla. Na svojom povrchu má 17 248 fotovoltaických článkov, ktoré s pomocou lítiových batérií dodávajú energiu štyrom motorom.

Rozpätie krídel je 72 metrov, čo je viac, než má Boeing 747. Solárny stroj ale váži len 2,3 tony, teda asi ako väčší osobný automobil.

Pozrite si pristávanie lietadla v egyptskej Káhire:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy