Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
David Cameron v stredu odstúpi, nahradí ho Theresa May
Zdielať na

David Cameron v stredu odstúpi, nahradí ho Theresa May

LONDÝN / Britský premiér David Cameron v stredu odstúpi. Uvoľnenej funkcie britského premiéra sa ujme súčasná ministerka vnútra Theresa May. Nástupkyňa má jeho plnú podporu.

"Theresa May je viac ako schopná, aby krajine poskytla potrebné silné vedenie," prehlásil David Cameron pred premiérskym sídlom na Downing Street 10. Povedal taktiež, že ho teší, že premiérsky úrad po ňom prevezme práve Theresa May.

V stredu sa ešte naposledy Cameron zúčastní v Dolnej snemovni interpelácie, počas ktorej bude odpovedať na otázky zákonodarcov. "Potom očakávam, že obdídem do Buckinghamského paláca," povedal Cameron.

Rezignácia do rúk kráľovnej

V paláci oficiálne odovzdá kráľovnej Alžbete II svoju rezignáciu. Do stredajšieho večera tak bude mať Spojené kráľovstvo premiérku, dodal Cameron.

Výber novej predsedkyne vlády nabral nečakaný spád potom, čo druhá uchádzačka a súčasná námestníčka ministerky energetiky Andrea Leadsom svoju kandidatúru stiahla. May bude po Margaret Thatcherovej (vládla 1979 - 90) druhou ženou na čele britskej vlády.

Z brexitu úspech

Nová šéfka britských konzervatívcov Theresa May sa po svojom zvolení do funkcie poďakovala za prejavenú dôveru a vyhlásila, že Británia potrebuje silné a skúsené vedenie, ktoré prevedie krajinu ťažkým a ekonomicky i politicky neistým obdobím.

Zdôraznila potrebu vyrokovať najlepšie podmienky pre odchod Británie z EÚ a vytýčiť pre Britániu vo svete novú úlohu.

"Brexit znamená brexit a my z toho urobíme úspech," uviedla May, hoci ona sama pred referendom podporovala kampaň za zotrvanie v Európskej únii. "Musíme zjednotiť našu krajinu a musíme vytvoriť pozitívnu predstavu našej krajiny, ktorá bude fungovať pre každého z nás... a dá ľuďom lepšiu kontrolu nad ich životmi. Iba tak spoločne vybudujeme lepšiu Britániu,"dodala.

May vzdala hold svojej protikandidátke Andrei Leadsomovej za dôstojnosť, s akou sa dnes ako posledná z jej súperov vzdala kandidatúry na šéfa Konzervatívnej strany. Poctu vzdala aj odchádzajúcemu premiérovi Davidovi Cameronovi, a to za jeho doterajší výkon vo funkcii.

Pozrite si priložené video:

Najčítanejšie správy