Oblačno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Islamský štát zostrelil ruskú helikoptéru neďaleko Palmýry, piloti neprežili
Zdielať na

Islamský štát zostrelil ruskú helikoptéru neďaleko Palmýry, piloti neprežili

Zdroj: ISIFA/ilustračné

PALMÝRA / Ruskú vojenskú helikoptéru zostrelil Islamský štát v blízkosti sýrskeho mesta Palmýra. Obaja piloti neprežili, píše britský denník The Independent.

Pilotmi majú byť Ryafagat Khabibulin a Jevgenij Dolgin.

Helikoptéra Mi-25 podľa denníka The Independent bola na skúšobnom lete neďaleko Palmýry, keď žiadala o pomoc sýrsku armádu. Na tú útočili militanti z Islamského štátu.

Dvaja Rusi neprežili

Po vystrieľaní munície helikoptéru zostrelili, napísala ruská tlačová agentúra Sputnik.

"Posádku požiadala sýrska strana, aby im pomohli. Kapitán Ryafagat Khabibulin sa rozhodol na teroristov zaútočiť," píše sa vo vyjadrení ruského ministerstva obrany.

"Akcia ruskej posádky zmarila ďalší postup teroristov. Keď helikoptéra vystrieľala zásobník, zostrelili ju teroristi a havarovala v oblasti, ktorú má pod kontrolou sýrska vládna armáda."

"Posádka helikoptéry neprežila."

Padlí vojaci

Celkový počet ruských obetí v Sýrii je neznámy. Kým Moskva hovorí o desiatich padlých vojakoch, novinári a analytici sa domnievajú, že počet je väčší. 

Rusko, ktoré je spojencom vlády v Damasku, začalo do vývoja konfliktu v Sýrii zasahovať vlani v septembri, pričom sa tak stalo na žiadosť sýrskeho prezidenta Bašára Asada. V marci tohto roku Rusko oznámilo čiastočný odsun svojich jednotiek zo Sýrie, keď sa mu podarilo upevniť pozície Asadovho režimu.

Najčítanejšie správy