Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Asi 250 miliónov detí vyrastá v oblastiach ozbrojených konfliktov
Zdielať na

Asi 250 miliónov detí vyrastá v oblastiach ozbrojených konfliktov

BERLÍN / V oblastiach ozbrojených konfliktov vo svete v súčasnosti vyrastá asi 250 miliónov detí, čo je najviac od konca druhej svetovej vojny. Len vlani sa ich v takýchto regiónoch narodilo 16 miliónov. Vyplýva to zo správy Detského fondu OSN.

"Videl som utekajúce rodiny, ktoré museli urobiť nesmierne ťažké rozhodnutie, ktoré zo svojich detí opustia a ktoré ponesú ďalej," povedal šéf programu UNICEF na ochranu detí Cornelius Williams. Podľa neho je nutné, aby sa medzinárodné spoločenstvo oveľa viac angažovalo v pomoci deťom postihnutými konfliktami.

V zozname problémov, ktorým teraz svet musí čeliť, zmienil Williams okrem iného sýrsky konflikt, počas ktorého muselo svoj domov opustiť až 3,7 milióna detí. "Ich život obklopuje násilie, strach, vysídlenie - veci, ktoré by deti nemali vidieť, ani počuť," poznamenal.

Podľa neho teraz deti tvoria okolo polovice všetkých osôb, ktoré pre boje opúšťajú svoje domovy.

Útoky na dennom poriadku

Správa, ktorá pracuje s dátami za roky 2014 a 2015, uvádza, že pre konflikty alebo prírodné katastrofy nemôže do škôlky alebo do školy chodiť až 75 miliónov detí a mladistvých vo veku od troch do 18 rokov. Každý deň sa pritom terčom ozbrojeného útoku stanú v priemere štyri školy alebo nemocnice.

V roku 2014 zaznamenal len Afganistan 164 útokov na školy, Irak ďalších 67. V Nigérii militantní islamisti z organizácie Boko Haram od začiatku povstania v roku 2009 zničili alebo poškodili asi 1 200 škôl a zabili približne 600 učiteľov.

Násilnosti nemajú vplyv len na vzdelanie detí, ale tiež na ich psychiku. UNICEF odhaduje, že asi 20 percentám detí, ktoré sú postihnuté konfliktmi na Blízkom východe, hrozí, že sa u nich rozvinú až stredne ťažké psychické problémy. Trom až štyrom percentám týchto detí hrozia vážne psychické problémy, pokiaľ im nebude poskytnutá pomoc.

Takto to vyzerá v oblastiach, kde pretrvávajú boje:

Zdielať na

Najčítanejšie správy