Oblačno
22°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Vojna na Ukrajine postihla vyše pol milióna detí, hlási UNICEF
Zdielať na

Vojna na Ukrajine postihla vyše pol milióna detí, hlási UNICEF

NEW YORK / Dva roky vojny medzi vládnymi jednotkami a proruskými separatistami na východe Ukrajiny hlboko ovplyvnili životy približne 580 000 detí, upozornil Detský fond Organizácie spojených národov (UNICEF). Každé tretie z týchto detí, teda asi 200 000, potrebuje podľa organizácie odbornú starostlivosť v podobe psychologickej a sociálnej podpory.

"Dva roky násilia, ostreľovania a strachu zanechali nezmazateľnú stopu na tisícoch detí na východe Ukrajiny. Ako konflikt pokračuje, musíme obstarať ich naliehavé potreby," uviedla Giovanna Barberis, ktorá je predstaviteľkou UNICEF na Ukrajine. Znepriatelené strany vyzvala, aby zaistili, že sa k deťom bezpečne a bez prekážok dostane potrebná pomoc.

UNICEF tento rok vyzval, aby pridelili 54,3 milióna dolárov na humanitárnu pomoc pre najzraniteľnejšie deti vo vojnou postihnuté oblasti.

Bez domova

Organizácia vo vyhlásení pripomenula, že 215 000 detí prišlo o svoje domovy, každá piata škola vo vojnovej zóne je zničená. Vlani prišlo o život viac než 20 detí a dvakrát toľko utrpelo zranenia. Najčastejšie vinou mín či nevybuchnutej munície. Skoro dve desaťročia po oficiálnom odstránení detskej obrny sa toto ochorenie znovu objavilo.

UNICEF na východe Ukrajiny okrem iného zaisťuje podporu pre viac než 46 000 detí, distribuoval školské potreby pre vyše 200 000 detí, obstaral lieky pre 8 000 ľudí nakazených vírusom HIV, vrátane detí, ako aj testy na HIV/AIDS pre 31 000 tehotných žien a zaistil očkovacie látky proti obrne pre skoro päť miliónov detí.

Na Donbase stále umierajú ľudia, pozrite si archívnu reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy