Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Žena strelca z Orlanda o útoku vedela, hrozí jej obvinenie zo spoluúčasti
Zdielať na

Žena strelca z Orlanda o útoku vedela, hrozí jej obvinenie zo spoluúčasti

ORLANDO / Manželka útočníka, ktorý v orlandskom gej klube v nedeľu zastrelil 49 ľudí, o jeho plánoch útočiť vedela. Úrady už zvolali federálnu veľkú porotu, ktorá by mohla Noor Salman, manželku Omara Mateena, ešte v stredu obviniť zo spolupáchateľstva na najhoršom prípade streleckého útoku v histórii USA.

Štátni zástupcovia podľa Federálneho úradu pre vyšetrovanie žiadajú veľkú porotu, aby Nooru Salman obvinili zo spoluviny zo 49 vrážd, 53 pokusov o vraždu, neinformovanie polície o plánovanom útoku a klamaní federálnym agentom.

Televízia NBS News uviedla, že Noor Salman agentom povedala, že sa snažila manželovi útok vyhovoriť. Tiež ale FBI povedala, že raz ho do orlandského klubu Pulse zaviezla, pretože si to tam chcel obzrieť, a že bola pri tom, keď si kupoval muníciu. 

Telefonoval

Podľa televízie Fox News je tiež možné, že Mateeen manželke počas útoku z klubu telefonoval. Vyšetrovatelia majú k dispozícií dva útočníkove telefóny, a to vrátane prístupu. Momentálne analyzujú dáta.

Médiá už informovali o tom, že Mateen možno uvažoval aj o útoku na orlandský zábavný park Disney World, ktorý navštívil v apríli a v júni. Zachytili ho tamojšie bezpečnostné kamery. Noor Salman policajtom povedala, že návšteva v apríli bola rodinným výletom.

Spolupráca s políciou

Noor Salman podľa televízie CBS News s vyšetrovateľmi spolupracuje a už má za sebou výpoveď na detektore lži. O podrobnostiach tohto testu sa americké spravodajské servery nezmieňujú. Žena je aj naďalej na slobode.

Policajti vyšetrujúci nedeľňajší masaker doteraz nezverejnili motív činu. Mateen podľa vyšetrovateľov počas svojej akcie v klube volal na krízovú linku, aby sa vyznal z vernosti rôznym islamistickým skupinám vrátane Islamského štátu. Omarov otec Seddique ale vylučuje, že by za synovým útokom bola radikálny islam a jeden z Omarových známych povedal, že mohol mať problém so svojou vlastnou sexuálnou orientáciou. Útočníka totiž poznal ako častého návštevníka podniku.

Radikalizoval sa sám

Podľa FBI sa Mateen zrejme radikalizoval sám, pretože zatiaľ nie sú dôkazy, že by dostával inštrukcie alebo pomoc od zahraničných islamistov. Noor Salman podľa televízie CBS News uviedla vyšetrovateľom, že sa zradikalizoval vlani.

Dvadsaťdeväťročný Mateen bol americký občan z rodiny afganských prisťahovalcov. Podľa jedného zo zdrojov z vyšetrovania si Mateen pozeral na internete radikálne islamské materiály najmenej dva roky pred nedeľným útokom.

Manželka strelca o útoku vedela, pozrite si reportáž:

Najčítanejšie správy