Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Strelec z Orlanda bol podľa exmanželky labilný, nie radikálny
Zdielať na

Strelec z Orlanda bol podľa exmanželky labilný, nie radikálny

ORLANDO / Ozbrojenec, ktorý v nočnom klube v americkom Orlande zabil cez víkend 50 ľudí, bol podľa svojej bývalej manželky "labilný a duševne chorý". Počas ich vzťahu sa tiež správal násilnícky, neprejavil však sklony k islamskému radikalizmu, povedala Sitora Yusifiy v nedeľu večer novinárom.

Yusifiy hovorila krátko s novinármi pred svojím domom v meste Boulder v štáte Colorado. Povedala im, že jej exmanžel Omar Mateen trpel bipolárnou poruchou a v minulosti užíval aj steroidy, čo mohlo byť dôvodom jeho "záchvatov zúrivosti".

Internetová zoznamka

S Mateenom sa podľa vlastných slov spoznala cez internetovú zoznamovaciu službu. "Na začiatku bol normálnym človekom, ktorý rád žartoval, rád sa zabával," uviedla. Za štyri mesiace, ktoré boli v roku 2009 spolu, sa však začal správať násilne, často ju bil a fakticky ju izoloval od jej rodiny.

Yusifiy povedala, že príbuzní ju zachránili, keď ich prišli navštíviť - doslova ju vytiahli z jeho rúk a odišla s nimi späť do New Jersey. Odvtedy s ním nebola v kontakte. Ich rozvod sa uzavrel v roku 2011.

Vernosť Islamskému štátu

Mateen bol podľa exmaželky pobožný, praktizoval svoju vieru, no ona nebola uňho svedkom "žiadnej známky" náboženského radikalizmu. Podľa polície Mateen krátko pred útokom v nočnom klube telefonoval na núdzovú linku a vyhlasoval, že prisahal vernosť teroristickej skupine Islamský štát.

Yusufiy je však presvedčená, že k masakru ho nedohnal politický alebo náboženský fanatizmus, ale duševná choroba: "Emocionálna nestabilita, choroba, bol duševne labilný, chorý," dodala.

Takto to vyzeralo na mieste streľby:

Najčítanejšie správy