Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pri streľbe v nočnom klube zomrelo 50 ľudí, 53 je zranených
Zdielať na

Pri streľbe v nočnom klube zomrelo 50 ľudí, 53 je zranených

ORLANDO / Pri streľbe v nočnom klube v Orlande zomrelo podľa polície 50 ľudí. Ďalších 53 bolo s rôznymi zraneniami prevezených do nemocnice. Uviedla to televízia CNN s odvolaním na miestnu políciu.

Polícia začala vyšetrovať prípad ako teroristický čin a zisťuje, či páchateľ jednal na vlastnú päsť.

Americké úrady zatiaľ strelca oficiálne neidentifikovali. Podľa médií ide o 29-ročného Omara Mateena, ktorý sa narodil na Floride, jeho rodičia pochádzajú z Afganistanu. Nebol na zozname možných teroristov, polícia ho ale vyšetrovala pre bližšie neupresnený zločin.

Vernosť islamistom

Muž rovnako absolvoval výcvik v streľbe, uviedol člen výboru Snemovne reprezentantov pre vnútornú bezpečnosť Peter King.

Televízna stanica NBC News na Twitteri uviedla, že útočník pred streľbou volal na tiesňovú linku 911 a vyjadril vernosť vodcovi islamistov Bakrovi Bagdádímu.

SITA

Mal pušku

Strelec bol podľa šéfa orlandskej polície Johna Minu ozbrojený puškou útočného typu, strelnou zbraňou a mal pri sebe nešpecifikovanú výbušninu. Do klubu vtrhol okolo druhej hodiny nad ránom (cca 8:00 SELČ). Policajti sa rozhodli proti nemu zakročiť a oslobodiť rukojemníkov asi po troch hodinách.

Policajti riešia, či ide o prípad domáceho terorizmu alebo bol útočník v spojení s nejakou zahraničnou organizáciou.

Výnimočný stav

"Všade je krv," popísal na tlačovej konferencii starosta Dyer situáciu v klube. Vzhľadom k rozsahu tragédie starosta požiadal guvernéra Floridy o vyhlásenie výnimočného stavu.

Pre miestnych obyvateľov bola zriadená krízová linka, kam môžu volať v prípade, že majú strach o svojich blízkych. FBI rovnako žiada svedkov, najmä tých, ktorá v gay klube boli ešte pred streľbou, aby sa prihlásili vyšetrovateľom.

Schovávali sa na toaletách

Zranení ľudia sa schovávali na toaletách nočného klubu, zatiaľčo útočník ozbrojený dvomi strelnými zbraňami vypálil až stovku nábojov po tých, ktoré mal na dohľad. Americkým médiám to popisujú svedkovia streľby, pri ktorej podľa polície zomrelo 50 ľudí a 53 zranených. 

Kto mohol, dostal sa z klubu von. Ďalší sa zavreli a čakali na zásah polície. "Bolo to šokujúce. Prásk, prásk, prásk, stále dookola," povedal televízii CNN návštevník klubu Christopher Hansen, ktorému sa podarilo uniknúť na ulicu.

Vonku potom pomáhal odnášať zranených, na ktorých prevoz nestačili sanitky a tak s nimi jazdili aj policajné autá.

Obyvatelia štvrte, kde sa nachádza klub sledujú policajný zásah:

SITA

Paľba sa miešala s hudbou

Ďalší svedkovia popisujú, že paľba sa najskôr miešala s hlasnou tanečnou hudbou a ľudia si neboli istí, či ide o súčasť šou. Až keď sa ozvali prvé výkriky "Utekajte!", došla desivá skutočnosť všetkým.

Policajti sa rozhodli zakročiť proti mužovi, ktorý bol podľa nich na akciu dobre pripravený, po zhruba troch hodinách. Najskôr urobili kontrolovaný výbuch, ktorý mal odviesť útočníkovu pozornosť. Potom ho zlikvidovali. Pri ich akcii oslobodili najmenej 30 ľudí.

Najčítanejšie správy