Skoro jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Na Lesbose sa množia vreckové krádeže, migranti ukradli aj pištoľ
Zdielať na

Na Lesbose sa množia vreckové krádeže, migranti ukradli aj pištoľ

MYTILINI / Na gréckom ostrove Lesbos, ktorý je pre blízkovýchodných utečencov hlavnou bránou do Európy, sa množia vreckové krádeže. Páchateľmi sú takmer výhradne prisťahovalci, ktorí čakajú, až sa im podarí premiestniť sa ďalej. Jednému príslušníkovi pobrežnej stráže ukradli aj pištoľ, ktorú neskôr našli v troskách opusteného domu blízko utečeneckého tábora Moria.

Utečenci zo severnej Afriky a Blízkeho východu alebo až z Pakistanu, ktorí opúšťajú miestny utečenecký tábor, sa túlajú bez cieľa najmä po meste Mytilini. Väčšinou sú takmer bez peňazí. "Jediný spôsob, ako prežiť, je krádež," citoval server Iefimerida jedného z členov policajného riaditeľstva na Lesbose.

Páchatelia využívajú nepozornosť ľudí, ktorí si napríklad v reštaurácii odložia tašku, ale aj pokiaľ nechajú cennosti v aute. Zlodeji idú najmä po peniazoch a mobilných telefónoch. V jednom prípade ukradli aj nezamknuté auto, s ktorým sa na chvíľu prešli. Zvyšené veci ako platobné karty, ktoré ich majitelia okamžite blokujú, či kľúče a iné drobnosti hádžu zlodeji medzi odpadky.

Alarmujúce podľa polície je to, že si utečenci nechávajú občianske preukazy či iné ukradnuté preukazy totožnosti, čo vyvoláva obavu, že ich dávajú do obehu obchodníkom s falošnými dokladmi.

Ostrov Lesbos pritom stále túži po turizme, pozrite si archívnu reportáž:

Zdielať na

Najčítanejšie správy