Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V americkej ZOO zabili gorilu, aby ochránili chlapca vo výbehu
Zdielať na

V americkej ZOO zabili gorilu, aby ochránili chlapca vo výbehu

NEW YORK / Ošetrovatelia v zoologickej záhrade vo východoamerickom Cincinnati v sobotu zabili gorilu. Tá so sebou vláčila chlapca, ktorý spadol do výbehu.

Chlapec preliezol plot a spadol do príkopu obklopujúceho gorilí výbeh. Tam ho ale chytil Harambe, skoro dvojmetrový samec gorily nížinnej, a zhruba desať minút ho vláčil. Špeciálny zásahový tím zoologickej záhrady usúdil, že ide o život ohrozujúcu situáciu, a sedemnásťročné zviera usmrtil.

"Bola to ťažká, ale správna voľba, pretože chlapcovi zachránili život," uviedol podľa agentúry AP riaditeľ ZOO Thane Maynard. Chlapec počas pádu do príkopu neutrpel žiadne vážne poranenia a počas prevozu do nemocnice bol pri vedomí.

Ohrozený druh

Nížinné gorily patria medzi ohrozené druhy. Od Harambeho, ktorý sa narodil v zoologickej záhrade v Texase, si ZOO v Cincinnati sľubovala, že ho využije na chovné účely.

Podľa Maynarda sa nezdalo, že by Harambe na chlapca zaútočil. Išlo ale o veľmi silného gorilieho samca, ktorý bol zo vzniknutej situácie nervózny. Utišujúci prostriedok by na primáta okamžite nepôsobil, a chlapec by tak bol naďalej v nebezpečenstve, uviedol tiež riaditeľ ZOO podľa agentúry AP.

Zabili gorilu, aby ochránili dieťa:

Zdielať na

Najčítanejšie správy