Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Chorváti sa pripravujú na sezónu, Slovákom sľubujú more zábavy
Zdielať na

Chorváti sa pripravujú na sezónu, Slovákom sľubujú more zábavy

MAKARSKÁ RIVIÉRA / Chorvátsko bolo vlani pre Slovákov destináciou číslo jeden. Jadran navštívilo takmer pol milióna našich turistov. Je možné, že aj pre ďalší Slováci sa pre nepokoje vo svete vyberú práve tam a Chorvátsko sa stane jednoznačnou dovolenkovou voľbou.

V roku 2015 navštívilo Chorvátsko oficiálne viac ako štyristo tisíc Slovákov. Neoficiálne je toto číslo ešte vyššie. "Vlani bola fenomenálna sezóna a tento rok uvidíme, aká bude," hovorí obyvateľ Makarskej Milivoj.

Obľúbená destinácia

Slováci majú Chorvátsko radi. Veď už za päť hodín autom si môžu močiť nohy v priezračnom Jadrane. O pár hodín ďalej aj na obľúbenej Dalmácii. "Nie je tam ani veľká jazyková bariéra, takže väčšina Slovákov si vie v prípade problémov poradiť," uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano.

"Ten počet bude ešte vyšší ako bol minulý rok, pretože Slováci sa tam cítia ako doma," uviedol prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárii a cestovných agentúr Stanislav Macko.

"Mesto sa pripravuje, čistí. Tento rok bude rovnako ako vlani asi 130 zábavných aj športových podujatí. Príde aj spevácky zbor Cantus z Bratislavy, Lipka z Nitry a Borovienka," hovorí riaditeľ Turistického úradu Makarska Tonči Lalič.

Turisti, ktorí sa nechcú tlačiť na plážach počas top sezóny, obľubujú skôr mesiace jún či september. Niekoľko otužilcov, medzi nimi aj Slováci, sa na pláže vybrali už v máji. "Sme z Liptovského Mikuláša," hovorí slovenská turistka.

Málo ľudí

Pre niektorých je more studené, ale zatnú zuby. Čas pred hlavnou sezónou má výhody, ktoré turisti obľubujú. "Hlavne to malé množstvo ľudí tu na plážach, nemusíte sa predierať pomedzi telá opaľujúcich sa," hovorí turistka Zuzana.

"Prázdne pláže, ale zároveň naše obľúbené podniky, kaviarničky a obchodíky sú otvorené, takže má to svoje čaro," hovorí slovenská turistka Nikola.

"Najväčší nápor a dav turistov bude od polovice júla do polovice augusta. Ale najlepšie je v júni a v septembri," dodáva obyvateľ Makarskej Milivoj. "Ste dobrí ľudia, podobná mentalita ako Chorváti. Veselí, ale musí sa povedať aj to, že veľa pijete ako my," opisuje náturu Slovákov obyvateľ Makarskej Klementino.

V Chorvátsku nakrúcala reportérka Iveta Krupová:

Najčítanejšie správy