Skoro jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Dovolenkové destinácie Slovákov sa menia, zabudnite na Egypt či Turecko
Zdielať na

Dovolenkové destinácie Slovákov sa menia, zabudnite na Egypt či Turecko

BRATISLAVA / Je čas na kúpu letných dovoleniek. Po teroristických útokoch vo svete sú Slováci vo výbere destinácie opatrnejší. Niektoré krajiny znižujú ceny pobytov na najnižšie možné sumy.

Po množiacich sa teroristických útokoch sa zrejme prepíše mapa dovolenkových destinácií. Súvisí to s bezpečnostnou situáciou. Streľba na pláži v Tunisku, masaker v Paríži, ozbrojený útok v Egypte, či rozmáhajúci sa terorizmus v Turecku.

Nákup dovoleniek na sezónu 2016 sa už začal. A už teraz je jasné, že všetko bude inak. "Sú opatrnejší. Rozbeh predaja je pomalší ako minulý rok," tvrdí prezident SACKA Stanislav Macko.

Odpísaný Egypt

Nakupujeme menej dovoleniek. Dokonca spomínané Turecko navštívila minulý rok rekordná šestina našich dovolenkárov. Ukazuje sa, že tento strop už prekonaný nebude.

Je teda vidieť, že našinci reagujú citlivo na bezpečnostnú situáciu. Aj keď vieme, že Egypta sme sa vzdávali len ťažko, šéf asociácie cestoviek hovorí, že je definitívne odpísaný.

Stretol sa vraj s cenou, ktorá mu vyrazila dych. 290 eur za týždeň s plnou penziou. V každom prípade Slováci sa podľa cestoviek už začali arabským a moslimským krajinám vyhýbať. "Je väčší záujem o destinácie, ktoré neboli v minulom roku. Taliansko, Chorvátsko, Španielsko," vymenováva raiditeľka cestovnej kancelárie Eleonóra Fedorová.

Najbezpečnejšie doliny a hory

Väčšina Slovákov citlivo reaguje na zmeny v oblasti bezpečnosti, správanie dovolenkárov sa v tomto smere teda často a rýchlo mení. Sociologička potvrdila, že nie vždy je pritom strach opodstatnený.

"Kdekoľvek môžeme očakávať akýkoľvek čin, takže skôr si myslím, že ide o  uchlácholenie takého vlastného svedomia alebo takého pocitu bezpečia, ktorý teda  nemusí byť oprávnený kdekoľvek na svete. Otázka je teda naozaj, že možno v nejakých slovenských dolinách a horách je to asi najbezpečnejšie z tohto hľadiska," hovorí sociologička Sylvia Porubänová.

Pozrite si analýzu Anety Pariškovej a Dáriusa Haraksina:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy