Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
CNN: V lietadle EgyptAir sa pred haváriou spustil dymový alarm
Zdielať na

CNN: V lietadle EgyptAir sa pred haváriou spustil dymový alarm

KÁHIRA / Letové údaje ukazujú, že na palube lietadla spoločnosti Egyptair krátko pred jeho zrútením detekovali dym. Informovala o tom televízia CNN, ktoré tieto údaje získala prostredníctvom svojho egyptského zdroja.

Nemenovaný predstaviteľ Spojených štátov amerických podľa agentúry Reuters túto informáciu označil na nepotvrdenú správu.

Francúzsky úrad pre bezpečnosť civilného letectva BEA potvrdil, že havarované egyptského lietadlo pred svojim pádom vyslalo hlásenie o dyme na palube.

Podľa vyjadrenia hovorcu Sébastiena Bartheho pre agentúru AP, odoslal automatický systém lietadla pozemným zariadeniam správy nasvedčujúce prítomnosti dymu na viacerých miestach.

Detektory ho zachytili niekoľko minút pred tým, ako let EgyptAir číslo 804 z Paríža do Káhiry zmizol z obrazoviek radarov, príčina je však zatiaľ neznáma.
Prijaté automatické hlásenia podľa Bartheho "vo všeobecnosti znamenajú vypuknutie požiaru".

"Nevyvodzujeme z toho žiadne závery. Čokoľvek navyše sú len číre dohady," doplnil hovorca francúzskeho Úradu pre vyšetrovanie a analýzu bezpečnosti civilného letectva (BEA).

Vyšetrujú stovky pracovníkov

Francúzske úrady intenzívne vyšetrujú stovky pracovníkov a ďalších osôb, ktorí mohli mať na letisku Charlesa de Gaullea v Paríži prístup k egyptskému lietadlu, ktoré sa vo štvrtok zrútilo vo východnom Stredomorí. Zároveň prechádzajú záznamy z bezpečnostných kamier. Lietadlo spadlo na ceste z Paríža do Káhiry.

Vyšetrovanie nadväzuje na prísnejšie bezpečnostné opatrenia zavedené po útokoch z roku 2015 s cieľom zistiť všetko o osobách predstavujúcich bezpečnostné riziko kvôli zradikalizovanie ich názorov. Ide zjavne o osoby moslimského vyznania, ktorú sa môžu kontroverzne správať a majú kontroverzné názory v tamojšej spoločnosti.

Parížske letisko Charles de Gaulle strážia vojaci:

SITA

Podozriví z radikalizácie

Po útokoch sa úrady rozhodli preveriť 86 000 ľudí s oprávneným prístupom do neverejných zón letiska. Medzi januárom 2015 a aprílom 2016 zrušili toto povolenie viac ako 600 ľuďom. Z tohto 85 osôb bolo podľa francúzskych orgánov podozrivých z "radikalizácie".

Previerky ale nie sú na konci, pretože bezpečnostné zložky evidujú ďalších 400 prípadov podozrenia z "alarmujúcej radikalizácie". Zisťovanie toho, či je alebo nie je človek nebezpečný sa týka aj takých podrobností, ako je odmietanie muža komunikovať či sa podriaďovať nadriadenej žene, uvádzajú francúzske médiá.

Vojaci našli v mori telá a batožiny cestujúcich havarovaného lietadl. Pozrite si reportáž Milana Zamboja:

Najčítanejšie správy