Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Abdeslam odmietol vypovedať, podľa advokáta potrebuje čas
Zdielať na

Abdeslam odmietol vypovedať, podľa advokáta potrebuje čas

PARÍŽ / Salah Abdeslam, ktorý je podozrivý z prípravy minulorčných parížskych atentátov, odmietol počas prvého výsluchu pred francúzskymi sudcami vypovedať. Výsluch preto ukončili, informovala parížska prokuratúra.

Podľa Abdeslamovho advokáta bude jeho klient, obvinený mimo iného z vrážd a členstva v teroristickej organizácii, vypovedať neskôr.

Abdeslam prišiel z väznice Fleury-Mérogis južne od Paríža o štvrť na osem ráno v policajnom sprievode. Na jeho pohyb dohliadal vrtuľník. Hoci sa predpokladalo, že výsluch potrvá celý de§, zanedlho skončil. Dvadsaťšesťročný Francúz marockého pôvodu odmietol vypovedať.

"Odmietol rovnako uviesť, čo ho viedlo k tomu, že využil právo nevypovedať. Rovnako tak nechcel potvrdiť výpovede, ktoré predtým učinil pred políciou a pred belgickým vyšetrujúcim sudcom," uviedla v prehlásení prokuratúra.

Sledujú ho kamery

Abdeslamov advokát Frank Berton uviedol, že jeho klient chce vypovedať neskôr a je potrebné "dať mu čas". Problémom podľa obhajcu môže byť umiestnenie vo väznici, kde je jeho cela 24 hodín denne sledujú kamerou. Kvôli tomu nie je Abdeslam v dobrom stave. Berton novinárom povedal, že chce na túto tému hovoriť s ministrom spravodlivosti.

Sudcovia na prvom pojednávaní chceli nielen objasniť Abdeslamovu úlohu v atentátoch, ale rovnako vniesť jasno do niektorých doteraz zamlčovaných momentov celej akcie, pri ktorej v novembri zomrelo 130 ľudí a ďalšie stovky boli zranené.

Podľa vyšetrovateľov mohla byť tragická bilancia útokov ešte vyššia, keby obyvateľ neslávne slávnej bruselskej štvrte Molenbeek na poslednú chvíľu necúvol zo svojho vlastného samovražedného výbuchu.

Výsluch očakávali aj príbuzní obetí

Dnešné výsluchy očakávali aj príbuzní obetí, ktorí alebo boli k možnému výsledku skeptickí. "Nesľubujem si od toho veľa. Nech mi nikto nehovorí, že nevedel o útokoch, ktoré sa stali v Bruseli 22. marca. A keď bol pár dní predtým vypočúvaný v Bruseli, nič nepovedal," povedal podľa denník Le Figaro zástupca niekoľkých rodín obetí Jean Reinhart.

Syna marockých prisťahovalcov Abdeslama zadržala belgická polícia 18. marca v Bruseli, kde štyri dni potom zabila trojica džihádistov na letisku a v metre 32 ľudí. Do Francúzska ho vydali koncom apríla.

Francúzska prokuratúra následne jediného preživšieho z parížskych útokov obvinila z členstva v teroristickej organizácii, z vrážd, z únosu a z držania výbušnín a zbraní.

Prevoz Abdeslama z väznice na súd sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia:

Najčítanejšie správy