Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Na Novom Zélande zatkli dvoch Čechov, prevážali 20 kilogramov pervitínu
Zdielať na

Na Novom Zélande zatkli dvoch Čechov, prevážali 20 kilogramov pervitínu

WELLINGTON / Novozélanským colníkom sa podarili dva rekordné úlovky pašovania drog. Vo štvrtok zadržali dvoch Čechov s 20 kilogramami pervitínu, ktorý by sa na Novom Zélande rozpredal v prepočte za milióny dolárov. V piatok polícia zatkla troch mužov, ktorí sú podozriví, že sa do krajiny pokúsili dostať 200 kilogramov efedrínu používaného na výrobu pervitínu.

Českých pašerákov odhalili na letisku v Aucklande po prílete z Bangkoku. Pervitín schovávali v tajných schránkach vytvorených v dnách dvoch batožín, s ktorými pricestovali. V každom bolo desať kilogramov drog. Na čiernom trhu by sa podľa polície rozpredali za 20 miliónov novozélandských dolárov.

Podľa serveru denníka NZ Herald za pašovanie drog z kategórie A, kam je zaradený aj pervitín, hrozí na Novom Zélande až doživotie.

Desiatky krabíc s papierom

Druhý veľký kontraband colníci odhalili, keď nadobudli podozrenie voči 80 krabiciam papiera, ktoré na Nový Zéland dopravili už koncom apríla. V mnohých z nich objavili dutiny, v ktorých schovávali pašeráci efedrín.

Podľa polície ide o viac ako dvojnásobne vňčší úlovok ako doterajších rekordných 95 kilogramov, ktoré sa podarilo nájsť vlani v októbri.

Zabavený efedrín

V súvislosti s odhalením tejto zásielky vykonala novozélandská polícia viacero razií, pri ktorých zatkla troch podozrivých vo veku 31, 32 a 34 rokov. Zabavený efedrín by mohol byť využitý na výrobu 150 kilogramov pervitínu, ktorý by sa na uliciach Nového Zélandu rozpredal až za 150 miliónov novozélandských dolárov, uviedla polícia.

Efedrín podľa NZ Heraldu patrí v krajine do drogovej kategórie B a hrozí za jeho ilegálny dovoz alebo držanie maximálne 14 rokov väzenia.

Pred pár mesiacmi rozbili policajti obchod s drogami aj na východnom Slovensku, pozrite si archívnu reportáž:

Zdielať na

Najčítanejšie správy