Zatiahnuté
21°
Bratislava
Ján
24.6.2025
Pri kontrole hamburgerov našli DNA ľudí aj potkanov
Zdielať na

Pri kontrole hamburgerov našli DNA ľudí aj potkanov

Jedlo, hamburger

Zdroj: SITA/AP

WASHINGTON / Kontrola laboratórií v USA odhalila, že mäso z fastfoodov obsahuje DNA človeka či potkanov. Pracovníci laboratórií otestovali 258 hamburgerov v celých Spojených štátoch.

Laboratóriá po celých Spojených štátoch amerických zistili, že v mäsových plackách sa nachádzajú látky, ktoré tam nepatria, napísal britský The Independent. 

Ľudské DNA

V dvoch vegetariánskych burgeroch bolo mäso, v troch zase našli DNA z potkana a v jednom dokonca stopy ľudského tkaniva. "Do zmesi sa pri výrobe zrejme omylom primiešal vlas, koža či odlomený necht," uviedla vo svojom stanovisku firma Clear Labs vo svojej správe o tom, ako sa ľudské tkanivo dostalo do jedla. 

"Veľa zákazníkov nevie, že určité množstvá ľudskej a potkanej DNA sú v súlade s normami pre výrobu burgerov," dodáva firma, ktorá mäso testovala. Pozitívnou správou je, že prísna regulácia zakazuje dávať do burgerov iné mäso ako hovädzie. 

Bezmäsité burgre s mäsom

V teste najhoršie dopadli vegetariánske burgre. Štvrtina vzoriek neobsahovala to, čo výrobca uviedol na obale. Dva bezmäsité burgre obsahovali hovädzinu a burger z čiernej fazule neobsahoval žiadnu fazuľu. 

Viac ako štyri percentá všetkých vzoriek obsahovali DNA patogénov. Ide o baktérie, ktoré môžu spôsobiť otravu jedlom či dokonca epidémiu. Najviac ich bolo práve vo vegetariánskych variáciách burgrov.

Laboratóriá uviedli, že dvanásť hamburgerov navyše obsahovalo o 100 viac kalórií ako predajca uvádzal na etikete.

Zdielať na

Najčítanejšie správy