Pri kontrole hamburgerov našli DNA ľudí aj potkanov
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Zdroj: SITA/AP
WASHINGTON / Kontrola laboratórií v USA odhalila, že mäso z fastfoodov obsahuje DNA človeka či potkanov. Pracovníci laboratórií otestovali 258 hamburgerov v celých Spojených štátoch.
Laboratóriá po celých Spojených štátoch amerických zistili, že v mäsových plackách sa nachádzajú látky, ktoré tam nepatria, napísal britský The Independent.
Ľudské DNA
V dvoch vegetariánskych burgeroch bolo mäso, v troch zase našli DNA z potkana a v jednom dokonca stopy ľudského tkaniva. "Do zmesi sa pri výrobe zrejme omylom primiešal vlas, koža či odlomený necht," uviedla vo svojom stanovisku firma Clear Labs vo svojej správe o tom, ako sa ľudské tkanivo dostalo do jedla.
"Veľa zákazníkov nevie, že určité množstvá ľudskej a potkanej DNA sú v súlade s normami pre výrobu burgerov," dodáva firma, ktorá mäso testovala. Pozitívnou správou je, že prísna regulácia zakazuje dávať do burgerov iné mäso ako hovädzie.
Bezmäsité burgre s mäsom
V teste najhoršie dopadli vegetariánske burgre. Štvrtina vzoriek neobsahovala to, čo výrobca uviedol na obale. Dva bezmäsité burgre obsahovali hovädzinu a burger z čiernej fazule neobsahoval žiadnu fazuľu.
Viac ako štyri percentá všetkých vzoriek obsahovali DNA patogénov. Ide o baktérie, ktoré môžu spôsobiť otravu jedlom či dokonca epidémiu. Najviac ich bolo práve vo vegetariánskych variáciách burgrov.
Laboratóriá uviedli, že dvanásť hamburgerov navyše obsahovalo o 100 viac kalórií ako predajca uvádzal na etikete.