Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Európa začala kupovať americký zemný plyn, cez Atlantik ho dovážajú tankery
Zdielať na

Európa začala kupovať americký zemný plyn, cez Atlantik ho dovážajú tankery

BRATISLAVA/WASHINGTON / Keď sa hovorí o dodávkach zemného plynu, automaticky si ľudia spomenú na Rusko. Európa ale začala kupovať aj americký plyn. Je zatiaľ drahší a na starý kontinent ho prevážajú loďami.

Rusko a Spojené štáty súťažia v mnohom. Najnovšie aj v dodávkach plynu do Európy.

Tanker plný plynu

Historicky prvý takmer 300-metrový tanker naplnený tekutým zemným plynom z americkej Louisiany nedávno dorazil do Portugalska. Objem plynu, ktorý musia Portugalci ešte previesť späť do plynného skupenstva, je z hľadiska celej Európy zanedbateľný, ale symbolicky sa začala nová éra.

"Je to vlastne ukážkou toho, že tá rovnováha sa mení. Tie ceny klesajú už teraz. Tým, ak sa sem budú tlačiť iní dodávatelia zemného plynu, to je pre nás len dobré," vysvetľuje analytik Trim Broker Tomáš Mikulík.

"Nie sme svedkami revolúcie, ale evolúcie. Doprava potrubím je a pravdepodobne aj v budúcnosti bude lacnejšia ako doprava loďami z pomerne veľkých vzdialeností," dodáva analytik INESS Martin Vlachynský.

Americký je drahší ako ruský

Jeden americký tanker ceny zemného plynu na Slovensku priamo neovplyvní.

"Skvapalnený zemný plyn je stále drahší ako ruský plyn klasický dovážaný potrubím. Ak by americký skvapalnený zemný plyn mal byť akousi alternatívou v porovnateľnom množstve k ruskému plynu, tak by si to vyžiadalo obrovské investície do regazifikačných terminálov," ozrejmuje hovorca Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Radoslav Igaz.

Krajiny ako Portugalsko, ktoré prakticky nie sú prepojené so zvyškom Európy plynovodmi, sú v inej situácii ako napríklad Slovensko. Pobrežné či morské stanice na spracovanie tekutého plynu sú ale už vybudované v Litve či v Poľsku.

Prepojenie plynovodov

To, či aj Slovensko bude môcť využívať americký plyn, závisí od toho, akým spôsobom sa vybudujú a poprepájajú plynovody v Európe.

"Je možnosť, že v budúcnosti vznikne plynovod Eastring, ktorý vlastne spojí východnú Európu zo severu na juh, ktorý by znamenal napríklad aj pre Slovensko väčšiu možnosť diverzifikácie," vysvetľuje Vlachynský.

Nové zdroje znamenajú menší strach z toho, že Rusko zavrie kohútik a my nebudeme mať čím kúriť.

"Aj vďaka Rusku sa v poslednej dobe v Európe začalo hovoriť o tom, že by bolo dobré diverzifikovať dodávky energií. Amerika zatiaľ v malom, ale postupne môže byť tak isto náš dodávateľ," uzavrel Mikulík.

Európa začala kupovať americký zemný plyn, cez Atlantik ho dovážajú tankery, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy