Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Boj s vírusom Zika. Vedci nasadili modifikovaných komárov
Zdielať na

Boj s vírusom Zika. Vedci nasadili modifikovaných komárov

BRAZÍLIA / Do boja proti vírusu Zika, ktorý sa v poslednom roku šíri najmä v Latinskej Amerike a ohrozuje budúce deti tehotných žien, nasadili vedci z britskej firmy Oxitec modifikovaného komára druhu Aedes aegypti. Zatiaľ projekt skúšajú v Brazílii a Paname, od júna s ním začnú na britských Kajmanských ostrovoch.

Geneticky modifikovaní samčekovia komára, ktorý okrem vírusu Zika prenáša aj horúčku dengue, neštípu. A vyšľachtené sú tak, aby po spárení sa so samičkami splodili potomkov, ktorí zomrú skôr, než dosiahnu plodnosť.

Firma Oxitec oznámila, že sa na Kajmanských ostrovoch, kde žije asi 56 000 obyvateľov, chystá v júni vypúšťať do prírody státisíce modifikovaných komárov týždenne. Cieľom projektu je zistiť, či bude táto metóda účinná aj v ďalších krajinách postihnutých epidémiou.

Varovanie ekológov

Pred genetickými pokusmi s hmyzom ale varujú ekológovia, podľa ktorých môžu vedci vyhubiť celý druh, či neúmyselne vytvoriť nekontrolovane zmutovaného komára. Niektoré pokusy s komármi v minulosti sa totiž príliš nevydarili.

Pri jednej z variant modifikovaný komár síce neprenášal maláriu, ale z dlhodobého hľadiska bol odolnejší, žil dlhšie a kládol viac vajíčok. Pri iných pokusoch zas modifikovaný komár natoľko zoslabol, že by vo voľnej prírode neprežil, čím by sa narušil ekosystém. Komáre sú totiž potravou pre vtáky, netopiere či niektoré ryby.

Ochorenie spôsobené vírusom Zika má obvykle mierny priebeh, veľkým nebezpečenstvom je ale zrejme pre ľudský plod. Lekári sa domnievajú, že môže zapríčiniť nedostatočný vývin mozgu, takzvanú mikrocefáliu. Spájaný je aj so vzácnym Guillain-Barrého syndrómom, ktorý sa prejavuje obrnou svalstva.

Na Slovensku komáre, ktoré prenášajú vírus Zika, zatiaľ nemáme, pozrite si archívnu reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy