Jasno
11°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Vírus Zika už aj vo Vietname, potvrdili prvé prípady
Zdielať na

Vírus Zika už aj vo Vietname, potvrdili prvé prípady

HANOJ / Vietnam potvrdil prvé dva prípady vírusu Zika v ázijskej krajine. Testy preukázali nakazenie dvoch žien vo veku 64 a 33 rokov, ktoré trpia horúčkami, vyrážkami a sčervenanými očami. Mladšia zo žien je pritom v ôsmom mesiaci tehotenstva.

Väčšina ľudí, ktorí sa nakazia vírusom Zika, nemajú žiadne príznaky. Vírus ale s vysokou pravdepodobnosťou spôsobuje mikrocefáliu, teda vývojovú poruchu, ktorá u novorodencov predčasne ukončuje rast mozgu.

Vietnamské zdravotnícke úrady vyzvali k väčšej obozretnosti v boji s vírusom a nabádajú občanov, aby sa počas spánku chránili moskytiérami.

Vírus Zika prenáša primárne komár druhu Aedes aegypti vyskytujúci sa predovšetkým v latinskoamerických a karibských krajinách. Môže sa ale prenášať tiež pohlavným stykom. Rozšíril sa takmer výhradne v latinskoamerickom a karibskom regióne , kde lekári diagnostikovali už okolo 200 000 prípadov. Ojedinelé ochorenia sa objavili aj v Európe či práve v Ázii.

Kritická situácia v Brazílii

V časti krajín Latinskej Ameriky šírenie vírusu v posledných týždňoch slabne, napríklad aj v Kolumbii, ktorá je druhou najviac zasiahnutou krajinou. Vedci dúfajú, že priaznivý trend povedie k výrazne miernejším dopadom vírusu, než sa na začiatku jeho šírenia obávali.

Optimizmus ale brzdia predovšetkým údaje z Brazílie, ktorá je s viac než 70 000 prípadmi na čele rebríčka a novo nakazených tam pribúda stále podobným tempom.

Hoci sa naprieč svetom šíri vírus Zika, na Slovensku komáre, ktoré ho prenášajú, zatiaľ neprežijú, pozrite si analýzu:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy