Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Cyprus s utečencami nemá problém, je piatou najbezpečnejšou krajinou
Zdielať na

Cyprus s utečencami nemá problém, je piatou najbezpečnejšou krajinou

NIKÓZIA / Lode plné utečencov smerujúcich do vnútrozemia a kríza, z ktorej sa bude Európa ešte dlho spamätávať. Tieto problémy očividne nepostihli všetky členské krajiny Európskej únie. Napriek tomu, že Cyprus sa opticky nachádza v centre utečeneckej krízy, na ostrove s utečencami problém nemajú. Práve naopak, vyhýbajú sa mu veľkým oblúkom.

Cyprus je od pobrežia Sýrie a Turecka vzdialený iba niekoľko desiatok kilometrov, no utečenci oň nejavia záujem. "Nie sme členmi schengenskej zóny a keďže väčšina utečencov sa chce dostať do severnej Európy – Nemecka, Rakúska alebo do Škandinávie, nemajú dôvod ísť sem," myslí si podnikateľ Orestis Aristides.

Dva spôsoby odchodu

Vzhľadom na prísnu imigračnú politiku si mnohí tento krok vopred rozmyslia. Jedným z dôvodov je aj fakt, že tento ostrov je možné opustiť iba dvomi spôsobmi a to letecky alebo loďou, na čo mnohým utečencom už nezostanú peniaze.

Pre finančné problémy krajiny z ostatných rokov prestala byť lákadlom aj ekonomická turistika. "Pred niekoľkými rokmi to nebol problém, no dnes si na to dávajú úrady veľký pozor a dvere sú otvorené len pre investorov," povedal majiteľ reštaurácie Polis Magaridis.

Dvestopäťdesiat Sýrčanov

Získať pracovné povolenie je čoraz zložitejšie, čo nám potvrdila aj Edita, ktorá žije na Cypre už 12 rokov. "Pri pocite tejto krízy je to hodne horšie, je to pravda."

Zelenú na vstup do krajiny však okrem turistov zo západu predsa len dostanú aj utečenci. "Vzhľadom na malý počet obyvateľov sa vláda rozhodla akceptovať len 250 Sýrčanov," povedal Aristides.

Opatrenia na letiskách

"Opatrenia na letiskách spĺňajú najvyššie štandardy. Cyprus je preto známy medzi návštevníkmi pre bezpečnosť, pohostinnosť a nízku úroveň kriminality," dodáva Aristides.

Niet divu, že iba nedávno vyhlásili Cyprus za piatu najbezpečnejšiu krajinu sveta, medzi malými ostrovmi dokonca zvíťazil.

Na Cypre je redaktor Michal Rybanský:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy