Polojasno
14°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Dráma na Cypre sa skončila. Únosca vyšiel z lietadla s rukami nad hlavou
Zdielať na

Dráma na Cypre sa skončila. Únosca vyšiel z lietadla s rukami nad hlavou

KÁHIRA/LARNAKA / Na letisku v cyperskej Larnake ráno pristálo lietadlo Egypt Airlines. Airbus A320 letel z egyptskej Alexandrie do Káhiry. Aerolínky potvrdili, že let MS 181 uniesli. Terorizmus vylúčili. Po niekoľkých hodinách rukojemnícka dráma skončila, únosca vyšiel z lietadla s rukami nad hlavou, informovalo cyperské ministerstvo zahraničných vecí. Cestujúci aj posádka sú v poriadku.

Na palube lietadla bolo podľa egyptských zdrojov 55 pasažierov a 5 členov posádky. Podľa BBC bolo medzi osobami na palube osem Američanov, štyria Briti, dvaja Belgičania, jeden Talian, štyria Holanďania a 30 Egypťanov.

Hovorkyňa aerolíniek informovala, že muž s výbušninou pripevnenou na tele prinútil pilota Omara al Gamala, aby s lietadlom pristál na Cypre. Pilot tak požiadal o povolenie v Larnake mimoriadne pristáť z dôvodu únosu. 

Podľa úradov ide o muža, ktorý mal na únos lietadla pravdepodobne osobné dôvody. Na Cypre totiž žije jeho bývalá manželka a on sám tam žiada o azyl. Úrady najskôr informovali, že ide o profesora veterinárneho lekárstva v Alexandrii Ibrahíma Samáha. Egypťanka, ktorá sa predstavila ako manželka tohto muža ale povedala, že ide o omyl. Jej muž vraj odcestoval do USA na konferenciu, nikdy nebol na Cypre a nepodobá sa na muža na fotografiách. 

Ministerstvo zahraničných vecí najnovšie identifikovalo únoscu ako Seifa Eldina Mustafu.

V bezpečí

Únosca po pristátí dovolil ženám a deťom opustiť lietadlo a postupne sa vyjednávaním podarilo dostať do bezpečia všetkých ľudí okrem štyroch cudzincov a piatich členov posádky.

Následne sa objavili informácie, že z lietadla vystúpilo aj ďalších minimálne päť ľudí v uniformách leteckej spoločnosti. Následne médiá informovali, že na palube stále ostávalo sedem ľudí, z toho traja cestujúci. 

Cyperská televízia potom priniesla obrázky, na ktorých je vidieť človeka, ktorý sa snaží dostať cez okno na kokpite lietadla, ďalší traja vychádzajú po schodoch.

O pár minút už cyperské ministerstvo zahraničných vecí na Twitteri informovalo, že rukojemnícka dráma skončila a muž sám vyšiel z lietadla s rukami nad hlavou.

Úrady neskôr informovali, že pás s výbušninami nebol pravý.

Mal podmienky

Letisko bolo uzavreté a všetky lety na Cyprus presmerovávali na Pafos na západe ostrova.

Jedinou požiadavkou únoscu bolo najskôr len to, aby v blízkosti lietadla neboli policajné autá. Následne únosca žiadal prepustenie žien väznených v Egypte. 

Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Najčítanejšie správy