Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Zemetrasenie v Ekvádore zabilo už 525 ľudí, pod troskami môžu byť živí
Zdielať na

Zemetrasenie v Ekvádore zabilo už 525 ľudí, pod troskami môžu byť živí

QUITO / Počet obetí sobotného zemetrasenia v Ekvádore vzrástol už na 525. Zranených je viac ako 4 600 a asi stovka ľudí je stále nezvestná. Nádeje na objavenie preživších štyri dni po katastrofe výrazne slabnú.

Podľa ekvádorského prezidenta Rafaela Correyho ide o njahoršiu katastrofu v krajine od roku 1949.

Podľa agentúry DPA je medzi mŕtvymi najmenej jedenásť cudzincov: traja Kolumbijci, traja Kubánci, dvaja KanaĎania a po jednej obeti z Dominikánskej republiky, Británie a Írska.

Kolumbia aj Peru

Otrasy o sile 7,8 stupňa Richterovej stupnice zasiahli Ekvádor v sobotu okolo siedmej hodiny večer miestneho času. Epicentrum bolo asi 20 kilometrov pod zemou.

Otrasy boli cítiť aj v susednej Muisne v hĺbke asi 20 kilometrov pod zemou. Otrasy pocítili aj v susednej Kolumbii a Peru. Od nedele bolo zaznamenaných viac ako 230 následných otrasov.

Dvadsaťtisíc bezdomovcov

Veľké škody sú hlásené najmä z turistického letoviska Pedernales, kde bola zničená väčšina domov a z miest Manta, Guayaquil a Portoviejo. Viac ako 20 500 ľudí prišlo o strechu nad hlavou.

Podľa ekvádorského prezidenta ide o najhoršiu katastrofu v krajine od roku 1949, kedy zomrelo pri zemetrasení o sile 6,8 magnitúdy podľa agentúry DPA 5 000 ľudí. Škody po sobotnom zemetrasení už v utorok prezident odhadol na tri miliardy dolárov.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy