Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Silné zemetrasenie otriaslo Ekvádorom, vyžiadalo si najmenej 350 obetí
Zdielať na

Silné zemetrasenie otriaslo Ekvádorom, vyžiadalo si najmenej 350 obetí

QUITO / Sobotné zemetrasenie v Ekvádore si podľa novej bilancie vyžiadalo najmenej 350 mŕtvych. Ďalších viac ako dve tisíc ľudí je zranených. V noci z nedele na pondelok to oznámil prezident krajiny Rafael Correa. Podľa neho počet obetí narastie.

"Ekvádor bol ohromne ťažko zasiahnutá. Je to tá najväčšia tragédia za posledných 67 rokov," prehlásil podľa agentúry Reuters otrasený prezident potom, čo predčasne ukončil návštevu Taliansku a vrátil sa do vlasti.

"Vo väčšine trosiek existujú známky života a ten je prioritou," uviedol prezident Rafael Correa v prejave.

Obete pochádzali z miest Manta, Guayaquil a Portoviejo. Ich počet sa podľa viceprezidenta Jorga Glasa môže v nasledujúcich hodinách ešte zvýšiť. Otrasy mali silu 7,8 stupňa. Úrady sa obávali ničivých vĺn tsunami.

Podľa viceprezidenta išlo o najsilnejšie zemetrasenie, ktoré juhoamerickú krajinu od roku 1979 zasiahlo. Otrasy spôsobili významné škody ako v blízkosti epicentra, tak aj v najväčšom ekvádorskom meste Guayaquil, uviedli úrady.

Bez elektriny a telefónov

Časť metropole Quita sa ocitla bez elektriny a nefungovala ani telefónna sieť, napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na svedkov. V meste zavládla panika. Americká geologická služba USGS najprv uvádzala, že išlo o zemetrasenie o sile 7,4 stupňa, potom silu ešte zvýšila.

"Teraz je dôležité, aby Ekvádorčania zostali aj za tohto výnimočného stavu pokojní," uviedol v televíznom prejave Jorge Glas.

SITA

Prezident Rafael Correa vyhlásil v celej krajine výnimočný stav a tiež vyzval obyvateľov, aby boli pokojní. Na Twitter vyjadril sústrasť rodinám obetí.

Štyridsať sekúnd

Otrasy boli 40 sekúnd cítiť aj v ekvádorskej metropole a mnoho ľudí v strachu utekalo z budov von do ulíc. Quito leží asi 173 kilometrov od miesta, kde sa podľa expertov nachádzalo epicentrum zemetrasenia. Ešte hodinu po zemetrasení sa objavovali následné otrasy, niektoré z nich o sile až 5,6 stupňa.

Podľa USGS epicentrum ležalo vo vzdialenosti 27 kilometrov od Muisne, čo je oblasť rybárskych prístavov vyhľadávaných medzi turistami. Jeho stred bol v hĺbke 20 kilometrov. 

SITA

"Bola som doma a pozerala som film, keď sa všetko začalo triasť. Utekala som na ulicu a teraz neviem, čo sa bude diať," popísala Lorena Cazares, jedna z obyvateliek ekvádorskej metropole. Na záberoch, ktoré poskytla vláda, je vidieť zničený most v meste Guayaquil, ktoré leží v delte riek Guayas vlievajúcej sa do Tichého oceánu. Na letisku v meste Manta zemetrasenie zničilo jednu z veží.

Varovanie pred tsunami

Pacifické stredisko pre varovanie pred tsunami oznámilo, že niektoré časti pobrežia Ekvádoru môžu zasiahnuť vlny o výške 30 centimetrov až jeden meter. Úrady vyzvali obyvateľov pobrežných oblastí, aby svoje domovy dočasne opustili. Varovanie pred tsunami vydali i v susednom Peru.

Ekvádorom otriaslo silné zemetrasenie, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy