Polojasno
16°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Zemetrasenie v Japonsku má najmenej 41 obetí, 2 000 ľudí utrpelo zranenia
Zdielať na

Zemetrasenie v Japonsku má najmenej 41 obetí, 2 000 ľudí utrpelo zranenia

KUMAMOTO / Najmenej 41 ľudí zahynulo a ďalších vyše 2000 utrpelo zranenia pri dvoch zemetraseniach, ktoré od štvrtka zasiahli najjužnejšie položený japonský ostrov Kjúšu. Informovala o tom dnes televízia NHK.

Dvetisíc ľudí utrpelo zranenia, desiatky z nich ťažké. Zemetrasenie o sile 7,3 stupňa nasledovalo deň potom, čo si štvrtkové otrasy v tej istej oblasti vyžiadali minimálne deväť mŕtvych a viac než 1 100 zranených.

Tisíce ľudí v akcií

Do záchranných prác sa zapojilo 20 000 príslušníkov japonskej armády, do oblasti nešťastia povolali aj policajtov a hasičov. Vládny hovorca Jošihide Suga vyzval obyvateľstvo, aby nepodliehalo panike. "Pomôžte si, prosím, navzájom, a zostaňte v pokoji," uviedol v televíznom vyhlásení.

V oblasti došlo k poškodeniu veľkého počtu budov a mnoho ľudí zrejme zostalo uväznených v troskách. Z miesta hlásia aj požiare. Po zemetrasení naviac došlo k malej erupcii v sopke Aso. Japonský meteorologický úrad ale ponechal úroveň pohotovosti pre tento vulkán bez zmeny na druhom stupni z piatich, napísala agentúra Reuters.

Bez elektriny

Približne 200 000 domácností na ostrove Kjúšú je údajne bez elektriny, jadrové reaktory v oblasti ale podľa prevádzkovateľov nie sú poškodené, napísala agentúra DPA.

SITA

Podľa Sugy predpokladajú, že pod sutinami je uväznených či pochovaných takmer 80 ľudí. Japonský premiér Šinzó Abe uviedol, že úrady sa snažia zistiť rozsah škôd a poskytnúť obyvateľom čo najpresnejšie informácie o situácii. Na zhodnotenie ekonomických dopadov zemetrasenia je podľa guvernéra japonskej centrálnej banky Haruhika Kurody zatiaľ veľmi skoro.

Výrazné škody podľa médií utrpela dopravná infraštruktúra. Správy hovoria o poškodenom diaľničnom moste, zrútenom tuneli či cestách zablokovaných zosuvom pôdy. Železničná doprava sa zastavila, uzavreli aj letisko v meste Kumamoto.

Pozrite si video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy