Jasno
19°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Počet obetí zemetrasenia v Ekvádore stúpol, otrasy neprežilo 480 ľudí
Zdielať na

Počet obetí zemetrasenia v Ekvádore stúpol, otrasy neprežilo 480 ľudí

QUITO / Počet obetí sobotňajšieho zemetrasenia v Ekvádore vzrástol na najmenej 480. Uviedli to úrady, ktorých doterajšia predbežná bilancia bola najmenej 350. Ďalších 2 650 ľudí utrpelo zranenia. Podľa slovenského ministerstva zahraničných vecí sa v krajine nachádzajú aj dvaja Slováci.

Záchranné práce pokračujú a úrady očakávajú, že tragická bilancia ešte porastie. Najviac zasiahnuté sú pobrežné regióny blízko epicentra, predovšetkým turistické letovisko Pedernales, kde otrasy zničili väčšinu domov. Veľké škody hlásia aj z miest Manta, Guayaquil a Portoviejo.

Dve stovky nezvestných

Ekvádorský prezident oznámil, že bilancia obetí zemetrasenia vzrástla na 480. Ďalších 231 ľudí je naďalej nezvestných, predpokladá sa, že ich uväznili trosky budov, ktoré sa počas otrasov zrútili.

Štyroch živých ľudí vytiahli záchranári v pondelok z trosiek nákupného centra v prístavnom meste Manta, kde boli uväznení vyše 32 hodín.

Najsilnejšie zemetrasenie

Otrasy mali silu 7,8 stupňa. Podľa viceprezidenta Jorgeho Glasa išlo o najsilnejšie zemetrasenie, ktoré túto juhoamerickú krajinu od roku 1979 zasiahlo.

SITA

Zemetrasenie sprevádzalo do nedeľného večera asi 230 následných otrasov, predovšetkým v oblasti Pedernales. Len v tomto meste podľa polície zahynula stovka ľudí a asi 60 percent domov bolo zničených.

Slováci v Ekvádore

V Ekvádore, ktorý zasiahlo v sobotu silné zemetrasenie, sa momentálne nachádzajú dvaja Slováci. Spolu s tromi Čechmi tvoria skupinu fotografov, ktorá je v tejto latinskoamerickej krajine s českou cestovnou kanceláriou Away. Informoval o tom Radiožurnál Českého rozhlasu s tým, že sú mimo oblasti, ktorú zasiahlo zemetrasenie.

Pozrite si priloženú reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy